Margriet logo
Prinses Amalia Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

PREMIUM

Koningshuisdeskundige vertelt: zo viert Amalia haar negentiende verjaardag

Hiep, hiep, hoera! Het is feest bij de Oranjes: prinses Amalia is op woensdag 7 december jarig. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima blaast negentien kaarsjes uit. We belden met koningshuisdeskundige Justine Marcella over hoe haar verjaardag wordt gevierd.

Prinses Amalia woont, vanwege bedreigingen vanuit het criminele circuit, momenteel weer bij haar ouders in plaats van in haar studentenhuis in Amsterdam. Toch zal haar verjaardag niet stilletjes voorbijgaan. Volgens Justine wordt er thuis een feestje gegeven. “Het paleis is een veilige plek met genoeg beveiliging en de Oranjes zijn heel goed in het geven van feestjes. Ze huren geregeld artiesten in en ook de de achttiende verjaardag van de prinses natuurlijk best groot gevierd, ook al waren er toen nog coronamaatregelen.”

Afgelopen jaar

Amalia heeft een bewogen jaar achter de rug. Ze maakte kennis met verschillende onderdelen van de krijgsmacht, zoals vorige week in het nieuws te zien was.

De Prinses van Oranje maakt kennis met de Koninklijke Landmacht. Beeld Ministerie van Defensie
Beeld Ministerie van Defensie

Daarnaast begon ze aan haar studie, maar door bedreigingen vanuit het criminele circuit begon haar studententijd anders dan gehoopt. “Ze had een woonruimte gevonden, maar door haar leven als ‘gewone’ jonge student van negentien is een behoorlijke streep getrokken. Ik zou haar voor haar verjaardag graag veiligheid willen geven, zodat ze dat normale leven weer kan oppakken.”

Steeds meer in de belangstelling

Sinds haar achttiende verjaardag staat de kroonprinses steeds meer in de belangstelling en pakt ze meer en meer officiële taken op. Ze is sindsdien lid van de Raad van State en gaat af en toe mee op staatsbezoek. Komend jaar gaat ze bijvoorbeeld met koning Willem-Alexander en koningin Máxima mee naar de Caraïben voor haar eerste officiële bezoek. “Dat wordt een gekkenhuis,” zegt Justine. “Ik ben bij een paar koninklijke bezoeken op de Caraïben geweest. Het is daar dan als een soort Koningsdag in het kwadraat. Wij hebben Amalia natuurlijk al vaker gezien bij de Raad van State, Prinsjesdag en Koningsdag, maar de bewoners van de Caraïben maken voor het eerst kennis met haar.”

Daarnaast zal ze, afhankelijk van de bedreigingen, gewoon met Koningsdag in Rotterdam te zien zijn. “We zullen haar meer en meer gaan zien en tegelijkertijd moeten we er ons ook niet al te veel bij voorstellen omdat het wel een beetje een ongeschreven regel is dat wanneer onze royals studeren, we ze die studententijd gunnen en met rust laten.”

Bedreiging

Omdat het een gevoelig onderwerp is wordt er weinig bekendgemaakt over de bedreigingen richting Amalia en haar beveiliging. “We willen de bedreigende partij geen troeven in handen geven. De dreiging is niet weg en als we kijken naar John van den Heuvel, die wordt ook al jaren beveiligd, vrees ik dat dat met Amalia ook zou kunnen gebeuren,” aldus Justine.

Sanne van der LindenANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden