Margriet logo
Máxima werkbezoek Tanzania Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Koningshuisdeskundige over make-uploze Maxima: ‘Alle vrouwen vinden het fijn om te zien’

Koningin Máxima stapte maandag 17 oktober het vliegtuig uit in Kilimanjaro, Tanzania, voor een werkbezoek, maar met een andere look dan we normaal gesproken van haar zijn gewend. Zonder make-up en met een bril, compressiesokken en opgestoken haren: stralend kwam ze uit het vliegtuig. Toch is het niet de eerste keer dat we haar zonder make-up zien, vertelt koningshuisdeskundige Justine Marcella.

Máxima is tot en met woensdag 19 oktober in Tanzania in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. De koningin spreekt tijdens haar bezoek verschillende partijen over wat er nodig is om meer achtergestelde mensen te laten aansluiten bij financiële diensten en om hen te laten deelnemen aan een inclusieve digitale economie. Het gaat met name om mensen met een laag inkomen, vrouwen en kleine (boeren)bedrijven, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Máxima zonder make-up

Koningshuisdeskundige Justine Marcella vertelt aan Margriet dat dit niet de eerste keer is dat Máxima zonder make-up wordt gezien. “In Oman kwam Maxima ook zonder make-up en dat was een staatsbezoek. Dat is het allerhoogste bezoek dat afgelegd kan worden. Toen had ze wel een grote zonnebril op en haar haren zaten netjes, maar ik heb het vaker van haar meegemaakt.”

Waarom ze nu wel voor naturel zónder zonnebril gaat? Volgens Marcella heeft dat de volgende redenen: “Ze is niet in functie als koningin, maar als pleitbezorger van de VN. Ze vliegt niet met het regeringstoestel en vliegt met veel minder luxe. We zagen haar daar ook een dag later op slippers lopen, terwijl we Maxima alleen maar kennen op killerheels. Waarom? Je kunt je voorstellen als je daar het veld ingaat naar de armere bevolking, dat je dan niet je dure schoenen aantrekt. De grond is daar ook wat wiebeliger, dus dan ga je ook niet op hoge hakken lopen. Ze past zich daarom ook een beetje aan, aan de aard van haar werk.”

Toch is er geen sprake van een patroon als het gaat om de looks van Máxima, stelt Marcella. “Ze heeft ook een keer slippers op de rode loper aangehad. Dat vind ik juist zo leuk aan Máxima. Iedere keer als we denken: we herkennen een patroon, dan doorbreekt ze dat patroon weer net zo makkelijk.”

Compressiekousen

Naast de make-uploze look van Máxima, was er nog iets anders wat opviel aan de look, namelijk: de compressiekousen. “Compressiesokken zijn gewoon heel handig, want je zwelt op in het vliegtuig. Ik was heel blij dat ik het zag, want ik denk altijd: Hoe doet zij dit, hoe kan zij altijd normaal uit het vliegtuig komen? Daarom vond ik het fijn om te zien dat zij ook gewoon een mens is van vlees en bloed,” vertelt Justine.

Máxima als mode-icoon

Justine vindt het goed dat royals af en toe laten zien dat ze net zoals andere Nederlanders zijn. “Goed dat ze af en toe laten zien dat ze ook puur natuur kunnen zijn. Als Máxima haar haren los heeft, komt er altijd commentaar op Instagram, maar ze is gewoon wie ze is. Ze is een kameleon. Ze past zich altijd aan aan de situatie. Alle vrouwen vinden het fijn om te zien, dat ook Maxima niet altijd als een cadeautje uit het vliegtuig stapt. We konden ons hier goed mee identificeren,” legt ze uit.

Maar aan de andere kant is Máxima ook een mode-icoon waar we in Nederland geen genoeg van kunnen krijgen. “We zeggen altijd van Máxima dat zij liters glamour naar de Nederlandse monarchie heeft gebracht. Wat ook echt zo is, want Beatrix en haar voorgangster Juliana, waren prachtig en mooi aangekleed. Zij waren in hun tijd ook iconisch, maar zij hadden niet hetzelfde iconische wat betreft mode wat maxima heeft,” aldus Marcella.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden