Margriet logo
Justine Marcella Beeld Justine Marcella
Beeld Justine Marcella

PREMIUM

Koningshuisdeskundige Justine Marcella over ophef rondom Harry’s boek: ‘De ijzigheid tussen de twee broers vind ik heel heftig’

Prins Harry ligt al een tijd onder vuur. Dat zal nog even duren, want hij zoekt wederom de media op met zijn boek Spare: een autobiografie vol heftige onthullingen die op 10 januari wordt gepubliceerd. Daarin vertelt hij onder andere dat hij 25 Afghanen van het leven beroofde en dat zijn broer William hem fysiek aanviel. Koningshuisdeskundige Justine Marcella deelt haar kijk op de ophef rond Harry’s boek.

Voordat het boek Spare gelanceerd wordt, verschijnt op maandag 9 januari een anderhalf uur durend interview met prins Harry op Videoland. In dit interview gaat hij uitgebreid in op het leven binnen en buiten de koninklijke familie.

Ophef rond Harry’s boek

Koningshuisdeskundige Justine Marcella snapt de ophef wel.Er zijn vaker boeken geschreven door royals, maar daarin worden niet zoveel intieme details gedeeld als in het boek Spare. Het is niet puur een autobiografie, ook de rest van het koningshuis komt aan bod. Waarom Harry deze details allemaal openlijk naar buiten brengt? Hij vindt dat we allemaal de waarheid moeten weten. Hij is geobsedeerd door de pers. Wat logisch is, gezien de dood van zijn moeder. Hij wil de wereld laten zien hoe verrot de media en bronnen op het paleis zijn. Zijn doel is om de mediawereld te veranderen.”

Wat is er precies aan de hand met de pers? “In Engeland heeft ieder koninklijk koppel z’n eigen communicatiedienst,” vertelt Justine. “Die concurreren met elkaar: wie krijgt de meeste (positieve) media-aandacht? Volgens Harry heeft de communicatiedienst van andere koppels expres lelijke verhalen naar buiten gebracht over Harry en Meghan, om er zelf beter van te worden. Daarbij wijst hij vooral naar Camilla: om haar imago op te poetsen. Als de ene royal minder populair wordt, kan de ander daardoor groeien.”

De band herstellen met William en Charles

Harry wil graag zijn band met William en Charles herstellen, maar volgens Justine helpt het boek Spare daar absoluut niet bij. “Hij zet zijn familie in een kwaad daglicht, maar wil tegelijkertijd graag contact. Zijn voorstel is om in gesprek te gaan met zijn familie. Hij wil graag excuses ontvangen voor alle onrechtvaardige dingen die er de afgelopen jaren volgens hem zijn gebeurd. Ik denk dat de koninklijke familie absoluut niet blij is met het boek. Tegelijkertijd blijft Harry voor hen wel familie. Waarschijnlijk wil Charles toch graag een oplossing vinden, maar verder gaat de koninklijke familie niet publiekelijk reageren. De reactie waaruit we iets kunnen opmaken zal het moment van de kroning zijn: wordt Harry hier wel of niet voor uitgenodigd? Als Harry wel naar de kroning gaat, moeten ze volgens hem eerst met elkaar rond de tafel zitten.”

De meest opvallende uitspraken uit Spare

Volgens Justine brengt Harry zijn veiligheid in gevaar door in zijn boek te vertellen dat hij zonder schaamte 25 mensen heeft gedood tijdens zijn militaire missies in Afghanistan. “De Taliban is daar niet blij mee en het Britse leger ook niet. Een hoge pief uit het leger zei: ‘Eerst verraad je je familie en nu je tweede familie (het leger, red.) ook.’”

“Verder vond ik de ijzigheid tussen de twee broers heel heftig. Harry heeft duidelijk veel moeite gehad met spare (reserve) zijn en als ‘tweede’ worden neergezet. Ook opvallend vond ik de onthullingen over Harry’s drugsgebruik en ontmaagding. Hij kwam ook met een verhaal over zijn bevroren penis tijdens het huwelijk van William en Kate. Die had hij opgelopen door een lange wandeling op de Noordpool. Dan denk ik: waarom moeten we dat weten?”

Slaat Harry niet een beetje door in het delen van details? “Dat vind ik wel. Ik snap dat hij zijn kant van het verhaal wil vertellen, maar dit gaat wel héél erg ver. Ik denk dat hij met de documentairereeks Harry & Meghan op Netflix best veel goodwill had gekweekt. Velen noemden het een mooi liefdesverhaal tussen hem en Meghan. Ik denk dat dit boek juist het tegenovergestelde bereikt.”

Saskia WinkensJustine Marcella

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden