PREMIUM
Koningshuisdeskundige Justine Marcella over het uitjouwen van de koning: ‘De toon is verhard’
Tijdens Prinsjesdag stonden langs de route van de koets demonstranten die koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia uitjouwden. Ook bij het bezoek van de koning aan het Radboudumc in Nijmegen was het weer raak. Neemt het respect voor het koningshuis af of speelt er iets anders? Koningshuisdeskundige Justine Marcella geeft antwoord.
Op donderdag 29 september was koning Willem-Alexander in Nijmegen om een bezoek te brengen aan het Radboudumc. De reden: het openen van het nieuwe hoofdgebouw van het ziekenhuis. Bij aankomst werd de koning uitgejouwd door een kleine groep demonstranten, waarvan een deel omgekeerde vlaggen bij zich had. Het is niet het enige moment waarop de koning uitgejouwd is. Een week eerder gebeurde het ook tijdens Prinsjesdag. Tijdens de balkonscène en de rijtoer werden hij, koningin Máxima en prinses Amalia begroet met boegeroep.
Onvrede in Nederland
Koningshuisdeskundige Justine Marcella zag deze beelden en vertelt aan Margriet: “Nederlanders zijn op dit moment heel erg ontevreden,” zegt ze. “We hebben het zwaar. Eerst was er corona en nu de inflatie en de oorlog in Oekraïne. Die onvrede willen we uiten en dat keert zich tegen de koning en koningin. Dat was goed te zien tijdens Prinsjesdag, toen er van alles tegen het koningshuis geroepen werd.”
“Koning Willem-Alexander weet dat demonstreren in Nederland een recht is en vindt het belangrijk dat mensen demonstreren. Hij gaat ook in gesprek met demonstranten. Maar om echt iets te bewerkstelligen moeten we niet bij de koning zijn. Hij luistert naar mensen, gaat met ze in gesprek, maar uiteindelijk moet de politiek de besluiten nemen. Je kunt dus beter protesteren tegen de politiek dan tegen een paleis. Want daar worden daadwerkelijk veranderingen doorgevoerd. Dat zie je bijvoorbeeld in Groningen of bij slachtoffers van de toeslagenaffaire. De koning gaat met ze in gesprek, maar hij is geen politicus. Voor de veranderingen moet je echt bij de politiek zijn.”
Verharde toon
Wat Marcella ziet, is dat de toon de afgelopen tijd veranderd is. Demonstranten uiten hun onvrede nu anders dan een aantal jaar geleden. “Ik heb weleens gezien dat de koning uit zijn auto stapte om een inhoudelijk gesprek te voeren met demonstranten. Maar de toon die nu vaak gebruikt wordt, nodigt niet echt meer uit voor een gesprek. De toon is verhard. Niet alleen tegen de koning, maar ook online en tegen elkaar.”
Dat ziet de koningshuisdeskundige bijvoorbeeld op Prinsjesdag. “Je ziet dat mensen het steeds persoonlijker maken. Er wordt niet meer gesproken over stikstof, maar de koninklijke familie wordt meteen uitgescholden. Je kunt inhoudelijk je onvrede laten horen, maar dat is iets anders dan iemand uitschelden. En dat laatste zien we nu, terwijl dat nooit tot een dialoog leidt. Ik denk ook dat dit soort dagen best wel heftig zijn voor het koningshuis. Op Prinsjesdag kon prinses Beatrix bijvoorbeeld haar kleindochter in de koets niet zien door de vlaggen die voor haar gezicht gewapperd werden. Als het zo persoonlijk gespeeld wordt, dan kan het niet anders dan dat het ze raakt.”
Onveranderde houding
Ondanks de cijfers die laten zien dat de waardering voor het koningshuis afneemt, ziet Marcella toch ook veel mensen waarbij de houding niet veranderd is. “Ik zie heel veel mensen die de royals nog steeds op de voet volgen en de koning nog consequent Majesteit noemen. En dat is in het geheel net zo belangrijk. Dat zijn de stille mensen die je tijdens bijvoorbeeld een demonstratie niet hoort. Zij bejegenen de monarchie nog wel met respect.”
Website van het Jaar 2022
Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).