Voor het eerst sinds 1963 slaat koningin Elizabeth de troonrede over.  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Koningin Elizabeth slaat troonrede over door gezondheidsproblemen

Voor het eerst sinds 1963 zal de Britse koningin Elizabeth (96) de troonrede vandaag niet zelf voordragen. Vanwege gezondheidsproblemen is ze vandaag niet bij de traditionele opening van het parlementaire jaar, waar de zogeheten Queen’s Speech jaarlijks door de koningin wordt gelezen.

Dit jaar zal haar zoon en beoogd troonopvolger, prins Charles (73), de taak van het afleveren van de troonrede op zich nemen. Aan zijn zijde zal zijn zoon prins William staan. Britse media spreken van een historische verandering van het protocol rondom de belangrijke speech, waarvoor de koningin zelf toestemming heeft gegeven.

The Queen’s Speech

In de toespraak spreekt koningin Elizabeth normaal gesproken over wetten die het komende jaar behandeld worden en licht ze het buitenlandse beleid toe. Dit jaar zal het naar verwachting onder andere gaan over het herstel na de coronapandemie, zowel economisch als op het gebied van gezondheidszorg. Na de troonrede gaat het parlement in debat over het beleid dat is aangekondigd.

Mobiliteitsproblemen

Volgens Buckingham Palace heeft Elizabeth last van “mobiliteitsproblemen.” Eerder werd al bekendgemaakt dat de koningin niet bij haar jaarlijkse tuinfeesten zal zijn op 11, 18 en 25 mei. Volgens Britse media zou dat komen doordat ze niet meer een lange tijd achter elkaar kan staan, maar geen gebruik wil maken van bijvoorbeeld een rolstoel.

Zeventigjarig jubileum

De laatste keer dat Elizabeth niet aanwezig was bij de opening van het parlementaire jaar, was in 1963. Toen was zij namelijk zwanger van prins Edward. Vier jaar daarvoor was ze ook niet aanwezig door haar zwangerschap van prins Andrew. De queen zit sinds 1952 op de troon en viert dit jaar haar zeventigjaring jubileum als koningin.

Vaker niet aanwezig door gezondheidsproblemen

Het is niet de eerste keer dat koningin Elizabeth niet aanwezig is bij evenementen. Eerder dit jaar kon ze vanwege gezondheidsproblemen niet aanwezig zijn bij de kerkdiensten rondom Pasen, en . In maart was ze wel bij de herdenkingsdienst van haar overleden echtgenoot, prins Philip. Toen maakte ze gebruik van een wandelstok.

Bron | NOS, Telegraaf

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden