Margriet logo
Koning Willem-Alexander in gesprek over gender(on)gelijkheid: mannen hebben er ‘een potje’ van gemaakt Beeld ANP /  ANP REMKO DE WAAL
Beeld ANP / ANP REMKO DE WAAL

Koning Willem-Alexander in gesprek over gender(on)gelijkheid: mannen hebben er een potje van gemaakt

Op Internationale Vrouwendag staan we stil bij de positie van vrouwen in de samenleving. Koning Willem-Alexander sprak hier op 8 maart over tijdens een staatsbezoek in Slowakije. Daar zei de koning tijdens een gesprek over gender(on)gelijkheid dat mannen er de laatste duizenden jaren een potje van hebben gemaakt.

Koning Willem-Alexander ging in gesprek met Slowaakse jongeren. Tijdens dit gesprek riep hij vrouwen op om mannen niet ‘te kopiëren’.

‘Mannen hebben er een zooitje van gemaakt’

De moderne gemeenschap heeft alle unieke talenten nodig ‘om te bloeien’, stelde de koning, en ‘diversiteit is kracht, geen zwakte’. Willem-Alexander zei dat mannen er de laatste duizenden jaren een zooitje van hebben gemaakt en dat moeten de vrouwen dus niet kopiëren. “Gebruik je eigen talenten.”

Ook koningin Máxima kwam aan het woord. Ze vroeg de aanwezige vrouwen om assertief te zijn, want ‘het komt niet zomaar'. Ze vertelde dat ze tijdens haar studie Economie en werk bij verschillende banken weinig vrouwen om zich heen zag. De koningin was ‘een van de enige’ vrouwen. Diversiteit is van groot belang, stelde Máxima. “Ik denk niet dat dat ter discussie staat.” Ook vertelde Máxima de aanwezigen dat ze nu ruim twintig jaar in Nederland woont en zich al die tijd inzet voor gendergelijkheid. Ook hierbij stelt ze dat het niet vanzelf gaat. Daarbij gaf ze volgens het AD ook aan dat er in Nederland meer actie nodig is en dat de regering bezig is met plannen voor gratis kinderopvang.

Een vrouwelijke president

Tijdens de bijeenkomst kwamen ook de deelnemers aan het woord. Zij gaven aan dat het goed is om te zien dat de Slowaakse president, Zuzana Caputova, een vrouw is. “We zien dat zoiets voor ons mogelijk is, daar ben ik blij mee.” Een ander benoemde dat rolmodellen belangrijk zijn. “Mijn rolmodel is prinses Diana”, vertelde ze. “Ze was een heel optimistische en zorgzame vrouw.” Dat inspireert haar om ook zo te zijn, vertelde ze. Koningin Máxima beaamde het belang van rolmodellen.

President Caputova nam ook deel aan het gesprek. Ook zij werd gevraagd naar haar ervaringen op het gebied van gendergelijkheid. “Tijdens de campagneperiode kreeg ik te maken met de opmerking: ‘vrouwen horen in de keuken, niet in de politiek’. Het is een mannelijke wereld”, zei Caputova. “Ik denk dat diversiteit gezond en nodig is, ook in de politiek.”

Bron | ANP

Nynke KooyANP / ANP REMKO DE WAAL

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden