Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Voor alle keukenprinsessen: vermijd deze 5 meest gemaakte fouten tijdens het koken

dit-zijn-de-5-meest-gemaakte-fouten-tijdens-het-koken.jpg

De een maakt van elke maaltijd een feestje terwijl de ander het liefst zo snel mogelijk iets op tafel heeft staan. Of je er nu van houdt of niet: koken moeten we elke dag. En ongemerkt maak je daarbij hoogstwaarschijnlijk een aantal fouten.

Eigen Huis & Tuin zette de 5 meest gemaakte fouten tijdens het koken op een rij. Dit zijn ze:

1. De pan niet laten opwarmen

De meest gemaakte fout tijdens het koken is dat we de pan niet eerst laten opwarmen voordat we de olie en het vlees toevoegen. Wanneer je de pan eerst goed laat opwarmen, vervolgens de olie toevoegt en nog eventjes wacht met het vlees toevoegen, schroeit je vlees gelijk dicht. Bijkomend gezondheidsvoordeel is dat het vlees minder vet opneemt dan wanneer je het gelijk toevoegt.

2. Direct zout toevoegen

Wanneer zoutkristallen niet oplossen en warm metaal raken, kunnen ze lelijke vlekken achterlaten op je metalen pan. Daarom kun je beter het zout pas toevoegen als het water kookt. Daarnaast ben je ook nog eens milieubewust bezig, want ongezouten water komt sneller aan de kook.

Lees ook: 7 veelgemaakte fouten bij het koken van rijst

3. Knoflook direct toevoegen

Velen van ons maken deze fout. Je hebt je knoflook gesneden of geperst en gooit het vervolgens gelijk in de pan. Hierdoor hebben de gezonde stoffen die in knoflook zitten geen tijd om vrij te komen. Het advies is dan ook om de knoflook na het persen even te laten rusten.

4. Groenten te lang koken

De kooktijd verschilt per groente, maar het is geen goed idee om je groenten te lang te koken. Hierdoor verlies je al de vitaminen – die je wegspoelt tijdens het afgieten. Kook daarom je groenten zo kort mogelijk tot ze gaar zijn. Als je helemaal voor safe wilt gaan, stoom je groenten dan. Op deze manier blijven alle vitaminen behouden.

5. Hete pannen direct afwassen met koud water

Ook bij het afwassen komen we een vaak gemaakte fout tegen. Veel mensen zetten na het afgieten een laag met koud water in hun pan om te voorkomen dat etensresten aankoeken. Helaas is een metalen pan niet gemaakt voor onverwachte temperatuurverschillen. Je loopt het risico dat je pan barst of bol gaat trekken. Dit laatste heeft grote gevolgen voor het koken omdat je pan nu niet meer geleidelijk opwarmt.

Bron | Eigen Huis & Tuin
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant