Margriet logo
Afval scheiden: koffiepads en theezakjes mogen vanaf nu in gft-bak Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Koffiepads en theezakjes mogen vanaf nu in de gft-bak

Na het zetten van een kopje thee gooi je het theezakje misschien gedachteloos in de bak voor het groente- fruit- en tuinafval. Maar wist je dat dit, tot nu toe, eigenlijk helemaal niet de bedoeling was? Daar komt nu verandering in: voortaan mag je gebruikte theezakjes en koffiepads bij het gft-afval gooien.

Dat laat branchevereniging Koffie & Thee Nederland weten.

Koffiepads en theezakjes composteerbaar

In het voorjaar van 2021 maakten de koffie- en theebedrijven van Nederland een afspraak met de Rijksoverheid: ze zouden minimaal 75 procent van het afval composteerbaar te maken. Het was de bedoeling dat dit in de loop van 2021 gebeurd zou zijn, maar uiteindelijk is dit 2023 geworden. Maar, zegt de branche, het doel is wel ruimschoots behaald: 93 procent van de theezakjes is composteerbaar en bijna 97 procent van alle koffiepads. Dat blijkt volgens branchevereniging Koffie & Thee Nederland uit een recente steekproef in opdracht van Rijkswaterstaat. De koffiepads en theezakjes zijn nu dusdanig aangepast, dat ze voor het overgrote deel composteerbaar zijn en dus in de gft-bak mogen.

Niet alles bij het gft

Hoewel het een hele prestatie is dat de meeste koffiepads en theezakjes volledig composteerbaar zijn, betekent het niet dat je zomaar al je afval na het zetten van een kop koffie in de gft-bak kunt gooien. De brancheorganisatie benadrukt dat het echt gaat om koffiepads en dus niet om koffiecapsules, ook wel cups genoemd. Deze moeten nog steeds gewoon bij het restafval. Wel hebben fabrikanten daar ook het streven om op langere termijn de cups die van aluminium zijn, recyclebaar te maken.

Wat levert het op?

Een deel van de consumenten gooide de koffiepads en theezakjes ‘op gevoel’ al bij het gft-afval. “Maar er zat voorheen nog weleens kunststof in het filtermateriaal en dan raakte het compost vervuild,” zegt Lisanne Evers, directeur van branchevereniging Koffie & Thee Nederland, in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat plastic hebben we nu als sector allemaal eruit gehaald.” Dat is niet iets wat van de ene op de andere dag lukte, omdat de composteerbare materialen lang niet altijd even sterk waren. “Daardoor lieten de touwtjes aan de theezakjes bijvoorbeeld los. We hadden een langere testfase om die problemen op te lossen.”

Inmiddels is dat gelukt en dat is goed nieuws. Want al die ingezamelde pads en zakjes leveren jaarlijks zo’n 88 miljoen kilo extra compost op. En dat is weer goed voor de land- en tuinbouw. Zij kunnen de compost gebruiken om gewassen beter te laten groeien. Maar ook in eigen tuin kan die compost gebruikt worden.

Bron | ANP, NOS

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden