Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom koffie thuis nooit zo lekker smaakt als in een koffietentje

koffie-margriet.jpg

Een cappuccino, latte macchiato of simpelweg zwarte koffie in een koffietent als Starbucks of restaurant smaakt op de een of andere manier zoveel lekkerder. Maar ja, je portemonnee wordt misschien niet zo blij van al die bakkies buiten de deur.

Dan maar thuis proberen. Maar hoe goed je melkopschuimer of koffiezetapparaat ook is: je kunt er niet aan tippen. Hoe komt dat toch en hoe kom je er voortaan wél bij de in de buurt?

Koffiekunst

Niet voor niets zijn er opleidingen om barista te worden. Koffiezetten is een kunst, waarvan je de fijne kneepjes moet kennen én de juiste spullen voor moet hebben. Een paar van die fijne kneepjes vertellen wij je alvast.

Kwaliteit van water

“Water is een magisch ingrediënt,” vertelt Michael Phillips, directeur van een bekende koffiezaak, aan Huffington Post. Kraanwater is niet per se het lekkerste water. En dat proef je terug in je koffie. Probeer eens bronwater te gebruiken of filter het kraanwater van tevoren. Een waterkan met ingebouwde filter heb je al voor zestien euro. Ook de temperatuur van water is essentieel bij het brouwen van koffie. Idealiter is die tussen de negentig en 93 graden Celsius. De meeste goedkope koffiezetapparaten haalt die gewoon niet. “Hoe goed je koffiebonen of gemalen koffie ook is, het resultaat is dan minder smaakvol,” aldus barista-instructeur Emily Rosenberg. Je kunt dus beter zelf je water koken in een steelpan of met een waterkoker.

Verhoudingen

Ook de verhouding tussen de hoeveelheid koffie en water is doorslaggevend voor je kopje goud. Experts zeggen dat die rond de 1:15 of 1:17 moet zijn. Dus tegenover een schepje koffie, moeten zo’n zeventien schepjes water staan – afhankelijk van hoe sterk je ‘m graag wilt hebben natuurlijk. Daar zul je dus zelf mee moeten experimenteren. Volgens Rosenberg is het geen gek idee om er een keukenweegschaal of maatbeker bij te pakken. “Ik snap dat dat misschien een beetje gek klinkt voor een kop koffie, maar bij het bakken van een cake meet je de ingrediënten meestal ook niet met het blote oog af. Gebruik dus iets van een maatstaf om er zeker van te zijn dat je een consistent lekker kopje koffie zet.”

Twee kopjes

Bovendien willen de maatstaven die al op de koffiezetapparaten staan, er nog weleens naast zitten. “Op het waterreservoir wordt bijvoorbeeld aangegeven hoeveel water je nodig hebt voor een of twee kopjes koffie, maar dat zijn niet de daadwerkelijke groottes van de kopjes. Dat kan erg verwarrend zijn,” weet Jeremy Lyman, oprichter van een koffiemerk.

Koffiemolen

Volgens de experts krijg je van koffiebonen zélf malen nog altijd het beste resultaat, in plaats van voorgemalen koffie in koffiepads of -cups. “De koffie direct voor het zetten malen zal je de beste smaak geven,” besluit Rosenberg.

Schone spullen

Of het nu je koffiekan, melkopschuimer of het waterreservoir van je koffiezetapparaat is: het is belangrijk dat je ze vaak en grondig schoonmaakt, het liefst direct nadat je koffie hebt gezet. Bij het brouwen van koffie komt ook olie vrij, die achterblijft. “Ik durf te wedden dat negentig procent van de koffiekannen bij mensen thuis vies genoeg zijn om het in je kopje te proeven,” zegt Phillips. Zonde. “Mensen beseffen niet hoe vaak en grondig ze hun koffiespullen moeten schoonmaken.” Zó vaak moet dat namelijk. En spoel die spullen niet eventjes om, maar poets ze grondig met zeep en heet water om de olie er ook uit te krijgen.

Ieder mens is anders, net als de smaak in koffie. Experimenteer dus vooral een eind weg in de keuken om tot jouw perfecte brouwsel te komen. Met bovenstaande tips moet dat toch lukken?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Huffington Post
Beeld | iStock

Ook interessant