Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Onderzoek: je wordt niet creatiever door koffie, maar wel meer gefocust

onderzoek-je-wordt-niet-creatiever-door-koffie-maar-wel-meer-gefocust.jpg

Zeg jij altijd dat je creativiteit pas echt op gang komt na de eerste kop koffie? Uit onderzoek blijkt dat dat eigenlijk niet waar is. Creativiteit wordt niet beïnvloed door cafeïne, maar wel kun je na je eerste kop koffie beter focussen.

Ook is bewezen dat cafeïne veel mensen een stuk vrolijker maakt, en dat je beter bent in het oplossen van problemen.  

Niet creatiever door koffie

Veel mensen in een creatief werkveld zeggen keer op keer dat ze zonder koffie hun werk echt niet zouden kunnen doen. Dat die cafeïne ze creatiever maakt en ze er bergen inspiratie van zullen krijgen. Uit onderzoek blijkt dat dit niet helemaal waar is. Koffie helpt niet om creatiever te denken, dus schrijvers of kunstenaars die hopen dat hun volgende kop koffie ineens een enorme hoeveelheid inspiratie zal geven, hebben helaas pech. Zij kunnen juist beter een kopje thee nemen, want dat blijkt je wél creatiever te maken.

Lees ook: 10 tips om je dagelijkse kopje koffie gezonder (én lekkerder) te maken

Voordelen van koffie

Toch hoef je koffie zeker niet te laten staan ’s ochtends, want cafeïne werkt je creativiteit gelukkig ook niet tegen. En het heeft nog een paar andere voordelen. Zo maakt koffie het onder andere makkelijker om te concentreren, en om te focussen op de taak die je moet doen. Ook kun je beter oplossingen bedenken en problemen oplossen, mocht je die hebben. De meeste mensen die koffie, of andere energiedrankjes, drinken blijken ook meer gedaan te krijgen in een kortere tijd, dus dat is ook nog een pluspunt. Ook zeggen de onderzoekers dat de meeste deelnemers in een betere mood waren, nadat zij de cafeïne geconsumeerd hadden, dus alleen dat zou voor veel van ons (met een ochtendhumeur) al een goede reden zijn om ’s ochtends sloten koffie naar binnen te werken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro UK, UPI
Beeld | iStock

Ook interessant