Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Slecht geslapen? Misschien komt dat omdat je knoflook gegeten hebt

slecht-geslapen-misschien-komt-dat-omdat-je-knoflook-gegeten-hebt.jpg

Slecht slapen en knoflook; een link die je misschien níet meteen zou leggen. Maar toch blijkt dat wat knoflook door je avondeten wel degelijk kan zorgen voor een onrustige nacht, soms zelfs met nachtmerries.

Hoe dat zit, leggen we je uit.

Invloed van knoflook op slapen

Volgens slaapexpert Winni Hofman kunnen er verschillende oorzaken zijn dat mensen slechter slapen na het eten van een maaltijd met knoflook. “Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat”, zegt ze tegen het AD. Andere mensen krijgen juist last van hun darmen, omdat die de scherpe smaak van knoflook maar slecht kunnen verteren. En dát kan er dus voor zorgen dat je onrustig slaapt, zegt de deskundige.

Nachtmerries

Of je nachtmerries kunt krijgen van knoflook kan Hofman niet vertellen. Ze heeft wel een verklaring waardoor je dat gevoel kunt hebben: het ligt aan het moment van wakker worden. “Slaap je onrustig en word je net wakker na je diepe remslaap, ook wel droomslaap genoemd, dan kun je je die droom of nachtmerrie herinneren.” En omdat je juist nachtmerries zo goed kunt onthouden, weet je vooral die later nog te vertellen.

Lees ook: Ben je moe? Déze producten geven je een oppepper (en het is geen koffie)

Actief maken

Ook voedingsexpert Ralph Moorman komt met een verklaring. Volgens hem kan knoflook je lichaam juist actief maken, en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt net voor je gaat slapen. Er wordt zelfs onderzocht of knoflook een zogenoemde activator is, zegt hij, net als bijvoorbeeld koffie. Uit onderzoek blijkt volgens de voedingsexpert al dat knoflook activerend werkt, maar een verklaring is er tot nu toe nog niet. Maar niet iedereen heeft een slapeloze of onrustige nacht na een maaltijd met flink wat teentjes knoflook, hoe kan dat? Volgens Moorman werkt dat net als bij koffie: niet iedereen is er gevoelig voor, dus sommige mensen kunnen prima slapen na knoflook.

Voeding en slaap

Wel geldt voor iedereen dat voeding in het algemeen invloed heeft op hoe goed (of slecht) je slaapt. Kruiden of alcohol kunnen bijvoorbeeld je slaap verslechteren, terwijl banaan juist goed is voor de nachtrust. En een zware maaltijd met veel vet, eiwitten en koolhydraten is eigenlijk altijd een voorteken voor een slechte, onrustige nacht, zegt Hofman. Je lichaam moet volgens haar dan nog té hard werken ’s nachts, waardoor je niet echt kunt rusten.

Ben je gek op knoflook, maar heb je ook af en toe moeite met slapen? Dan is het volgens Moorman dus ook de moeite waard om te checken of het met elkaar te maken heeft. Let goed op wat je eet en hoeveel je daarvan eet, en hoe je nachtrust daarna is. En beslis dán of het eten van knoflook het gebrek aan slaap waard is.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | AD
Beeld | iStock

Margriet 34 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor zomerse grote maten mode, een interview met Oek de Jong, de eerste keer samen op vakantie zonder kinderen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant