Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Van wit tot oranje: zo ontstaan de kleuren van wolken

hierdoor-ontstaan-de-kleuren-van-wolken.jpg

Van donkere wolken en suikerspinwolkjes in roze en paars tot een wit schaapachtig wolkendek en sluierbewolking. Wolken zijn er in allerlei vormen, maten en ook allerlei kleuren. Toch zijn de meeste wolken vaak wit of grijs van kleur, maar waarom is dat eigenlijk? 

En hoe ontstaan dan die prachtige oranje en roze kleuren in wolken? 

Waarom zijn wolken vaak wit?

Dat wolken doorgaans wit zijn, heeft te maken met de kleur van het zonlicht. Dat is van nature wit. Als er weinig waterdruppeltjes in een wolk zitten, kleuren ze daarom wit. De druppels in de wolken zijn dusdanig groot dat ze alle kleuren van het zonlicht verspreiden. Hoger in stapelwolken zijn de waterdruppeltjes vaak ijskristallen, die weerkaatsen het zonlicht nog feller. Daarom zie je vanuit een vliegtuigraam bijvoorbeeld vaak kraakheldere witte wolken. Dat komt omdat het zonlicht hier van bovenaf op weerkaatst en ook nog eens op ijskristallen in plaats van druppeltjes. Ook als je de zon in je rug hebt ziet een wolk er vaak een stuk witter uit, terwijl deze van de andere kant behoorlijk grijs kan lijken.

Grijze wolken 

Dat een wolk grijs van kleur is, dat heeft ook te maken met de waterdruppeltjes in de wolk. Hoe grijzer de wolk, hoe meer waterdruppels er in de wolk zitten. Daarnaast zijn de waterdruppels in de wolk ook groter bij een grijze wolk. Die kleur ontstaat doordat de waterdruppels het zonlicht tegenhouden. Vandaar dat een donkere wolk vaak een flinke regenbui voorspelt.  

Lees ook: 6 redenen waarom naar buiten gaan in de regen gezond is

Allerlei kleuren wolken

Naast witte en grijze wolken zien we ook regelmatig prachtige wolken in de kleuren oranje, geel, rood en roze voorbij komen. Dat heeft te maken met waar de zon staat. Als de zon laag aan de hemel staat moet het zonlicht een lange weg afleggen door de atmosfeer heen. Blauw licht dat hoger in de atmosfeer wordt verspreid zien we dan niet, maar alleen de rode en oranje tinten komen nog door, bijvoorbeeld met een zonsopkomst of ondergang. Daarom krijg je meestal op die tijdstippen van die mooie kleurrijke wolken voorgeschoteld.

Bron | Weeronline
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant