Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom een kleine koopverslaving hebben goed voor je is

waarom-een-kleine-koopverslaving-hebben-goed-voor-je-is.jpg

Waar de een úren kan rondbrengen in winkels, doet de ander dit liever online en wacht graag op dat pakketje vol gezelligheid. Maar vrijwel allemaal zijn we bekend met de stemmingsverbetering die we krijgen na het gevolg van een leuke aankoop. Nu blijkt dat dat eeuwige winkelen – een (lichte) koopverslaving hebben dus – helemaal niet zo slecht is voor je.

Uit onderzoek blijkt dat als je onverwacht iets voor jezelf koopt, je humeur beter wordt. Als je iets koopt krijg je een adrenalinespurt en ook maak je meer dopamine aan, een stof die een geluksgevoel geeft. Shoppen biedt troost, liefde en compensatie. Dus als je je een beetje down voelt, koop dan een nieuwe jas of nieuwe schoenen en je zult merken dat dit een manier is om een slecht humeur te veranderen.

Humeur

Uit onderzoek blijkt dat als je graag wilt shoppen, maar je besluit het uiteindelijk toch níet te kopen, dan krijgt je zelfvertrouwen een boost omdat je weerstand biedt. Het heeft een soortgelijk humeurverhogend voordeel voor mensen die impulsieve uitgaven proberen te vermijden. Iets sparen heeft dus óók gezondheidsvoordelen.

Kleine koopverslaving

Het idee van psychologen is dat als je af en toe iets koopt, het geen kwaad kan. Zolang het maar met mate is. Maar pas op: hoe vaker je het om redenen doet als het krijgen van troost, liefde en compensatie, hoe meer je het nodig hebt. Daar ligt precies het gevaar: sommige mensen gaan zo ver dat ze geen plezier meer beleven aan wat ze kopen, maar alleen nog maar een kick krijgen van het kopen zelf. Hierdoor raken ze sociaal en financieel in de knoop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Doorslaan

Het gaat pas echt richting een grote koopverslaving als je:
– Iets besteld hebt, maar gelijk de drang hebt om nóg meer te bestellen.
– Dingen koopt die je totaal niet nodig hebt.
– Liegt over hoeveel geld je hebt uitgegeven.
– Aankopen verstopt voor je partner.

Waar word je dan wél gelukkig van als je dan toch geld uit moet geven? Herinneringen maken of ervaringen als vakanties, massages of lekker uit eten. Iets doen met mensen die je liefhebt, dat soort ideeën. Je herinnert je dit namelijk beter én waardeert het langer.

Bron | Healthline.nl
Beeld| iStock

Voice Uitdaging

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant