Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Theeleuten opgelet: van déze klachten kun je last krijgen als je te veel theedrinkt

te-veel-theedrinken.jpg

Van gemberthee tot slaapthee: er bestaan een hele hoop theesoorten die allerlei gezondheidsvoordelen hebben. Maar je moet er niet in doorslaan. Bij te veel theedrinken kun je namelijk last krijgen van allerlei kwaaltjes. 

Van brandend maagzuur tot slaapproblemen: we leggen je uit waar je op moet letten. 

Klachten bij te veel theedrinken 

Ben jij een echte theeleut en drink je het liefst de hele dag door koppen thee? In principe is thee hartstikke gezond, alleen net als bij bijna alles moet je er niet te veel van drinken. Het is lastig te bepalen hoeveel theedrinken echt te veel is, maar als je last hebt van een van de onderstaande klachten zonder andere duidelijke aanleiding, dan zou dat wel eens een teken kunnen zijn. 

1. Slaapproblemen 

Bij speciale slaapthee worden je slaapproblemen juist verholpen, maar in de meeste andere theesoorten zit cafeïne. En die cafeïne kan een slechte invloed hebben op je nachtrust. Dat komt omdat het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt. Het verschilt per persoon hoeveel cafeïne al voor slaapproblemen kan zorgen, maar als je vermoedt dat dit de oorzaak is van je slechte nachtrust probeer het dan te minderen. Houd het bij maximaal drie kopjes per dag, stop zes uur voor het slapengaan al met thee drinken óf kies voor een theesoort zonder cafeïne. 

2. Angst, stress, en rusteloosheid

Heb je last van angst, stress of rusteloosheid? Dan zou de onverwachte boosdoener wel eens je pot thee kunnen zijn. Ook dat komt weer door de cafeïne die in veel theesoorten zit. Hierbij geldt wederom: houd het bij drie kopjes per dag of ga voor een thee zonder cafeïne erin. 

3. Duizelig

Ben je vaak duizelig? Ook dat kan wijzen op te veel theedrinken. Net als bij koffie kun je door de cafeïne duizelig of licht in je hoofd worden. Dit zou het meest voorkom bij mensen die meer dan zes kopjes theedrinken. Als je naast thee ook andere cafeïnehoudende drankjes zoals koffie drinkt dan kun je die duizelingen ook al bij minder dan zes kopjes thee merken. 

4. Buikpijn

In theebladeren zit tannine. Dat zorgt voor een typische theesmaak. Maar bij een teveel aan tannine kan dat ook voor buikpijn zorgen, doordat het weefsel in je spijsverteringskanaal kan worden aangetast. Hierdoor kun je ook misselijk worden. 

5. Brandend maagzuur

Naast buikpijn kun je ook last krijgen van brandend maagzuur als je te veel theedrinkt. Dat komt doordat de cafeïne in thee de sluitspier ontspant die normaal de slokdarm van de maag afscheidt. Hierdoor kunnen de zuren terugvloeien uit je maag naar je slokdarm. 

Lees ook: Deze zeven symptomen van brandend maagzuur ken je misschien nog niet

6. Hoofdpijn

Er bestaan theesoorten die hoofdpijn of zelfs migraineklachten zouden moeten verlichten, maar te veel theedrinken kan juist ook de hoofdpijn veroorzaken. Ook hierbij kun je het beste de thee met cafeïne laten staan. 

7. IJzertekort

De tannine dat in de theebladeren zit kan zich binden aan ijzer, waardoor dit ijzer niet meer in je spijsverteringskanaal komt. Hierdoor kan je lichaam het ijzer niet opnemen, waardoor er in sommige gevallen een ijzertekort kan ontstaan. Als je al last hebt van een ijzertekort dan kan thee het tekort erger maken.

8. Veel plassen

Moet je wel heel vaak naar de wc? Ook dat kan erop wijzen dat je te veel theedrinkt. Thee heeft door de cafeïne namelijk ook een vochtafdrijvende werking. Als je er ’s nachts vaak uit moet om te plassen probeer dan om voortaan minder of geen thee meer te drinken in de avond. 

9. Uitdroging 

Het klinkt misschien gek dat je door te veel theedrinken uitgedroogd kan raken, maar dat heeft te maken met het vorige punt. Als je vaak moet plassen van thee maar dit vocht na je toiletbezoek niet aanvult, dan kan dat tot uitdroging leiden. Gelukkig is de kans klein dat je door thee echt zult uitdrogen. Je zou hier minimaal zes kopjes per dag voor moeten drinken en daarnaast je vochtgehalte dus helemaal niet aan moeten vullen, willen er klachten optreden. 

Bron | Kookfans
Beeld | Getty Images

Ook interessant