Grootmoeder leest kinderen voor in bed Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kinderboekenweek gestart: hierom is (voor)lezen belangrijk

De Kinderboekenweek is weer begonnen en dit jaar is het thema: Gi-ga-groen! Hutten bouwen, picknicken in het park, dierensporen zoeken, zandkastelen maken, in bomen klimmen, vliegeren op het strand, vogels spotten of een moestuintje maken in eigen tuin. In de natuur is ontzettend veel te ontdekken en te doen. Van 5 tot en met 16 oktober staan er dus kinderboeken over dieren en natuur in het zonnetje.

Tijdens deze ‘week’ wordt er feest gevierd in het teken van het kinderboek. Door het hele land worden er activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld op scholen, bij bibliotheken en in boekhandels. Een leuk uitje met je kind of kleinkind.

Kinderen in Nederland lezen steeds minder door alle technologische ontwikkelingen waardoor 25 procent van de 15-jarigen het risico lopen om laaggeletterd te worden.

Hoe jonger kinderen zijn als hun ouders of grootouders beginnen met voorlezen, hoe groter hun woordenschat wordt. Volgens Anneke Smits, lector onderwijsinnovatie en ICT windesheim, is het voorlezen belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Hoe meer verhalen er aan een kind worden voorgelezen, hoe meer verbindingen er ontstaan in de hersenen. “De hersenen worden actiever en kinderen ontwikkelen het vermogen tot empathie. Onderzoek laat ook zien dat kinderen tijdens het voorlezen in aanraking komen met een veel rijkere woordenschat dan in de dagelijkse spreektaal. Dagelijkse spreektaal bevat vooral veel voorkomende woorden: hoogfrequente woorden. Kinderboeken bevatten juist drie keer zoveel laagfrequente woorden als tv-programmas of gesprekken tussen ouders en kinderen”, aldus Smits.

Hoe kies je het goede boek?

Er wordt wel eens gezegd dat je geen serieboeken zou mogen voorlezen, maar volgens basisschoolleraar, TikTokker en ambassadeur van Springlezend, Erwin van der Land is dat een misvatting. “Serieboeken zijn juist heel belangrijk voor de leesontwikkeling voor een kind. Ze zorgen vaak voor langdurige leesfases waarin kinderen verslaafd zijn aan een serie. Je leert de personages kennen en waarderen en je wordt thuis in de woordenschat en schrijfstijl van een schrijver.”

Je kunt je ook laten informeren door de leesconsulent van de bibliotheek op school, medewerkers van de jeugdafdeling in de bibliotheek of kijk op de site van de Kinderboekenweek naar de bekroonde kinderboeken.

Heb je al eens aan een podcast gedacht?

Toch hebben digitale ontwikkelingen ook voordelen die je naar je eigen hand kunt zetten. Laat je kinderen of kleinkinderen bijvoorbeeld eens kijken op kinderpodcasts.nl. Voor elke leeftijdscategorie is er genoeg keus.

Andere podcasts die bij kunnen dragen aan het verbeteren van de leesvaardigheid bij kinderen zijn:

  • De Grote Vriendelijke Podcast
  • De Waanzinnige Podcast
  • Leesbeesten en Luistervinken

Bekijk hieronder de video voor informatie over het belang van voorlezen aan kinderen:

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden