Margriet logo
Kies je voor een rustige trein? Dan kun je binnenkort misschien tot wel 60 procent korting krijgen op je reis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kies je voor een rustige trein? Dan kun je binnenkort flinke korting krijgen op je treinreis

Nu de brandstofprijzen de pan uit rijzen kan het minder aantrekkelijk zijn om de auto te pakken. Om toch naar je werk of die ene vriendin aan de andere kant van het land te reizen is de trein een goede optie. Reizigers tussen Den Haag en Eindhoven hebben geluk: zij kunnen vanaf vandaag tot wel 60 procent korting krijgen op hun reis, wanneer zij kiezen voor een rustige trein.

Het gaat nu om een pilot, maar wie weet zal de korting daarna ook op andere trajecten worden gegeven.

Waarom deze korting?

Tot 3 juli gaat de NS testen met korting op het traject Eindhoven Centraal-Den Haag Centraal en alle stations die daartussen liggen. Denk bijvoorbeeld aan Rotterdam, Delft, Tilburg en Breda. De NS ziet deze test als vervolgstap op de kortingen die gegeven worden tijdens de daluren en wil mensen stimuleren om met de trein te reizen.

Drukte in de treinen voorkomen

Daarnaast wil de NS onderzoeken in hoeverre reizigers bereid zijn om met hoge korting een kaartje te kopen voor een specifieke treinrit. Op deze manier worden alle zitplaatsen in de trein benut en kan grote drukte in de treinen beter worden voorkomen. Want hoewel de drukte in de treinen nog niet hetzelfde is als voor de coronatijd, is het aantal reizigers wel weer toegenomen.

“Neem bijvoorbeeld de Intercity die op maandag om 10:15 uur vertrekt vanuit Eindhoven naar Den Haag waarvan twee derde van de stoelen bezet is. Pak je dezelfde trein, maar twee uur later, dan is slechts een derde van de stoelen bezet. Reizigers die voor deze trein kiezen, kunnen daarom 30 procent korting krijgen”, vertelt Tjalling Smit, die binnen de Raad van Bestuur verantwoordelijk is voor de treinkaartjes en abonnementen.

Zo maak je gebruik van de korting

De korting op een reis met de trein geldt voor alle reizigers die gebruikmaken van het traject Eindhoven Centraal-Den Haag Centraal. Wanneer je gebruik wilt maken van de korting hoef je geen abonnement te hebben, maar je moet het ticket wel minimaal een dag van tevoren kopen. Ook is het belangrijk om te checken op welke vertrektijden reizen met korting mogelijk is. Dit doe je in de reisplanner in de NS-app of op de website van de NS. Of je wel of geen korting krijgt hangt namelijk af van de drukte in de trein. Daarna kun je het NS Voordeelticket kopen en krijg je een e-ticket met een QR-code waarmee je kunt gaan reizen. Een handige tip dus als je graag wat brandstof wil besparen.

Bron | NS

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden