Margriet logo
Duurzame keuze maken met kerstbomen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kies je een kunstboom of een echte kerstboom? Dit is de meest duurzame optie

Het sinterklaasweekend is in aantocht en dat betekent dat het voor velen bijna tijd is om de kerstboom op te zetten. Je kunt kiezen voor een ‘echte’ boom met naalden of een kunstkerstboom. Maar wat is het meest duurzaam?

Bij het kiezen van een kerstboom kijk je waarschijnlijk naar de prijs, maar er zijn ook steeds meer consumenten die nadenken over welke kerstboom de beste keuze is als je het klimaat zo min mogelijk wilt belasten. Sommigen denken met een kunstboom duurzamer bezig te zijn dan met een naaldboom, maar dat is niet altijd het geval.

Kerstboom langer gebruiken

Volgens Milieu Centraal ligt in het midden wat beter is voor het klimaat: een naaldboom of een kunstboom. Een ding is zeker: door langer met je boom te doen, verlaag je de negatieve impact op het milieu. Dat kun je doen door een naaldboom te kopen en die na de feestdagen in je tuin te planten. Of je kiest voor een kunstkerstboom en gebruikt die zo lang mogelijk. Als je een kunstboom twintig jaar of langer gebruikt, kan de CO2 schade minder worden dan bij een naaldboom. Gebruik je hem korter? Dan is het minder duurzaam ten opzichte van een naaldboom. Andy Finton, directeur landschapsbehoud en bosecoloog voor de Nature Conservancy in Massachusetts, vertelt aan CNN dat we gemiddeld zes jaar doen met een kunstboom. Of je beter uit bent met een kunstboom of een echte variant, is dus afhankelijk van hoe lang je met de boom doet.

Tips voor een duurzame kerstboom

Als je graag milieubewuster bezig wilt zijn, adviseert Milieu Centraal het volgende:

  • Koop de boom dichtbij huis. Dat scheelt weer: een verre autorit heeft meer negatieve impact op het milieu dan het verschil tussen de twee soorten kerstbomen.
  • Huur of adopteer een ‘echte’ kerstboom bij jou in de buurt. Je hebt de boom dan tijdelijk in huis en geeft hem weer terug na de feestdagen.
  • Als je kiest voor een echte kerstboom die je wilt hergebruiken, kun je het beste kiezen voor een exemplaar met een grote kluit in een pot. Geef de kerstboom veel water. Zo kun je er vele jaren van genieten.
  • Liever een kunstboom? Kies dan voor een exemplaar dat lang meegaat. Of schaf de boom tweedehands aan.
  • Verbrand geen kerstbomen op straat: dat zorgt voor luchtvervuiling.
  • Ook het versieren van de boom kan op een duurzame manier: kies voor energiezuinige ledlampjes.

Kortom: je bent duurzamer bezig als je een boom huurt, adopteert of zeer lang gebruikt.

Bron | CNN, Milieu Centraal, Nouveau

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden