Lifestyle

Zo houd je je keukenmes wél goed vast

ui-snijden-keukenmes.jpg

In je vingers snijden is vanaf nu misschien verleden tijd. Als je een mes op de juiste manier vasthoudt, kan dat namelijk haast niet meer gebeuren.

Maar wat ís nou die juiste manier? Nou, misschien niet wat je denkt. Want volgens de Amerikaanse kooklerares Sue Gonsalves doet het gros van ons het verkeerd.

Onnodig veel druk

Klem jij je hand om het handvat van het mes heen? Of houd jij je wijsvinger op de bovenkant van het mes, terwijl je de rest van je hand om het handvat klemt? Nou, op allebei die manieren doe je het volgens de kookexpert dan hartstikke fout. Behalve dat je volgens haar op deze manier onnodig veel druk uitoefent op je hand, pols, elleboog en schouder, vergroot je de kans dat je in je vingers snijdt.

Zó pak je het mes goed

Een keukenmes op de juiste manier vasthouden, voelt in het begin misschien wat onnatuurlijk. Menige chef-kok zou het mes namelijk niet bij het handvat, maar echt bij het mes zelf vasthouden. Kijk maar:

Keukenmes vasthouden Margriet

Zoals je ziet, knijpen ze het mes tussen hun wijsvinger en duim in. De rest van hun vinger laten ze losjes om het handvat heen vallen. Als je een mes op deze manier vasthoudt, heb je veel meer controle en verkrampt je hand niet. En wil je helemaal als een chef-kok je ui in stukjes snijden? Zorg er tijdens het snijden dan voor, dat de punt op de snijplank blijft, zodat je alleen maar een hakkende beweging hoeft te maken.

Mes en vingers

De hand waar je niet mee snijdt, heb je natuurlijk nodig om de ui, tomaat of wat dan ook vast te houden. Wist je dat je heel gemakkelijk kunt voorkomen dat je in die hand snijdt? Maak simpelweg een soort klauw van die hand, zoals je op onderstaande foto ziet, als je vingertoppen je lief zijn.

Niet in vingers snijden keukenmes Margriet

Keukenpapier

Ook deelt Sue nog een heel handige tip voor de snijplank: door er een velletje keukenpapier onder te leggen, voorkom je dat ie wegglijdt op een glad aanrecht. En ook dat kan lelijke snijwonden voorkomen.

Bron | Good Food
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Ook interessant