Lifestyle

Deze dingen in de keuken moet je elk jaar vervangen

deze-dingen-in-de-keuken-moet-je-elk-jaar-vervangen.jpg

Het is nog geen lente, maar de voorjaarskriebels beginnen langzaam op te komen. En bij voorjaar hoort natuurlijk ook: de grote schoonmaak in de keuken.

En vergeet dan niet om naast het grondig poesten van je keuken ook eens een aantal keukenproducten te vervangen. Grote kans dat sommige producten al jaren meegaan, terwijl het eigenlijk beter is om deze jaarlijks te vervangen. 

Sponsjes 

Schuursponsjes zijn een feestje voor bacteriën in de keuken. Helaas haalt het weinig uit om ze af en toe in de wasmachine te gooien, dus het is echt beter om ze regelmatig te vervangen. Mocht je dat een te duur geintje vinden, dan kun je kiezen voor siliconen sponsjes. Die slijten niet, nemen door het materiaal geen vervelende geurtjes op en laten ook geen krassen achter, zoals bij het klassiek schuursponsje nog wel eens kan gebeuren.   

Theedoeken

Ook theedoeken in de keuken zitten vol bacteriën, en ondanks dat je deze natuurlijk een flink aantal keer heet kan wassen, is het toch aan te raden om jaarlijks nieuwe aan te schaffen. En daarmee heb je ook gelijk een goed excuus om weer mooie nieuwe doeken uit te kiezen. 

IJzerborstel 

De ijzerborstel, of ijzeren schuurspons kun je het beste helemaal uit je keukengerei weglaten. Vaak wordt deze gebruikt om bijvoorbeeld de barbecue schoon te maken, maar na een tijdje kunnen de haren van de borstel loslaten. Als je dit binnenkrijgt kun je goed ziek worden. Mocht je toch niet zonder kunnen, dan kun je de ijzeren spons of borstel het best na vijf keer gebruiken weggooien. 

Lees ook: In vijf minuten je keuken schoon met de middelen die je al hebt

Schilmesje

Waarschijnlijk merk je het wel als je een schilmesje al lang in je keukenlade hebt liggen; het mes wordt langzaam bot. Het lijkt misschien niet een prioriteit, maar niets zo fijn als een nieuw vlijmscherp mesje dat supergoed snijdt. 

Dunschiller 

En ook de dunschiller is na een jaar eigenlijk al aan vervanging toe. Ook hier worden de mesjes steeds botter. Een scherpe dunschiller scheelt je een hoop gestuntel en mogelijke wondjes, en daardoor verspil je ook nog minder van de producten die je schilt. 

Snijplank

Het maakt niet uit of je plastic of houten snijplanken hebt, ook dit is een van de favoriete plekken voor bacteriën. Door de sneetjes die je met scherpe messen in de planken maakt creëer je een verstopplek voor de bacteriën die daar niet makkelijk weggaan. Het is dus zeker aan te raden jaarlijks nieuwe aan te schaffen. 

Vershoudbakjes 

We zijn dol op vershoudbakjes, de makkelijkste manier om kliekjes te bewaren of eten mee te nemen. Oude bakjes bevatten soms nog een stof die BPA heet. Deze stof die gebruikt werd voor het maken van kunststof schijnt schadelijk te zijn voor je gezondheid. Daarnaast gaan olieresten, hardnekkige sausjes en geuren er met één rondje door de vaatwasser vaak niet helemaal uit. Vervangen dus. 

Anti-aanbakpan

Een echte uitkomst is natuurlijk de anti-aanbaklaag in een pan. Maar door veel te bakken kun je deze laag beschadigen. In dat geval kunnen er dampen vrijkomen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is dus aan te raden om je pannen, misschien niet jaarlijks, maar wel regelmatig te vervangen. 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ELLE, Eten en Drinken
Beeld | iStock

Ook interessant