Kerstboom vervoeren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kerstboom vervoeren in de auto: pas op voor een boete

We zijn weer massaal kerstbomen aan het kopen. Ga je dit jaar voor een echte boom? Dan zul je deze ook moeten vervoeren om de kerstboom heelhuids bij je thuis te krijgen. Zo‘n grote boom past natuurlijk niet in je auto, dus veel automoblisten rijden dan met de achterklep open. Maar mag dit wel?

Uit een een crashtest van de Duitse automobilistenbond Adac bleek al dat een niet goed gemonteerde kerstboom erg gevaarlijk kan zijn in het verkeer. Daarom is het belangrijk om goed te kijken hoe je deze veilig thuis krijgt.

Kerstboom vervoeren met achterklep open

In principe mag je een kerstboom gewoon vervoeren in een auto met de achterklep open, mits je je aan de volgende voorwaarden houdt.

  • Een boom mag aan de zijkant van de auto 20 cm uitsteken. Bijvoorbeeld als je de boom via de zijruit naar buiten laat.
  • Aan de achterzijde mag een kerstboom maximaal een meter uitsteken. Dat mag ook uit een (deels) geopende achterklep.

Boete

Wanneer de boom verder dan een meter uitsteekt, ben je verplicht om een waarschuwingsvlag aan je auto te hangen. Doe je dit niet? Dan heb je kans op een boete van 140 euro. Steekt hij meer dan 1,75 meter uit achter de auto en heb je geen vlag? Dan is de boete 210 euro.

Wanneer bijvoorbeeld het kenteken niet goed leesbaar is doordat de kerstboom er overheen hangt, kost dat maximaal 149 euro. Ook moeten te allen tijde de achterlichten en richtingsaanwijzers zichtbaar zijn en moet je ervoor zorgen dat de klep tijdens het rijden niet kan openwaaien.

Alternatieven om kerstboom te vervoeren

De beste methode om een kerstboom te veroeren, is via een aanhanger. Heb je deze niet, dan is het ook mogelijk om de boom op de dakdrager van de auto te plaatsen. Doe dat in alle gevallen met de stam naar voren, omdat anders de takken beschadigen door de wind die ze tijdens het rijden opvangen.

Gebruik voor het vastbinden van de boom op de dakdrager spanbanden zodat de boom niet verschuift tijdens het rijden. Adac raadt het af om bijvoorbeeld een ‘spin’ te gebruiken, oftewel een elastische band met haken aan het uiteinde. In dat geval kan de boom bij een botsing worden gelanceerd en dan kan ook een kleine kerstboom door de zwaartekracht zo een kracht van 750 kilo krijgen. Dit is vooral gevaarlijk voor verkeer dat zich voor je auto bevindt.

Bron | AD, Duitsland instituut

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden