Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Kerstboom met kluit of toch zonder? Dit zijn de voor- en nadelen van beide soorten

kerstboom-met-kluit-of-toch-zonder-dit-zijn-de-voor-en-nadelen-van-beide-soorten.jpg

December is begonnen en hoewel sinterklaas nog niet uit het land is zijn we stiekem al bezig met het uitzoeken van een mooie kerstboom. Ben je op zoek naar een échte boom en twijfel je nog over een boom met kluit of zonder kluit? We hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Zodat je de boom kunt uitzoeken die de komende maand het beste bij je past.

Een kerstboom met kluit

Vroeger werden vooral kerstbomen zonder kluit gekocht, maar tegenwoordig zie je vooral kerstbomen met kluit. Bij een kerstboom met kluit blijven de wortels aan de boom zitten. Het voordeel van zo’n boom is dat het water beter kan worden opgenomen, waardoor hij zijn naalden langer behoudt en uiteindelijk langer meegaat. Wanneer de boom de deur uitgaat hoef je hem niet meteen weg te doen. De kluit geeft de mogelijkheid om de boom opnieuw te planten, zodat je hem volgend jaar opnieuw kunt gebruiken.

Het is wel belangrijk om te kijken naar het gewicht van de kluit. Wanneer de kluit niet hetzelfde gewicht heeft als de boom, gaat hij alsnog minder lang mee. Maar hoe kom je erachter of het gewicht gelijk is aan het gewicht van de boom? Leg de boom horizontaal en pak hem vast boven de kluit. Wanneer de boom in balans blijft weet je dat je een goede te pakken hebt.

Lees ook:
Hoeveel verlichting en kerstballen heb je eigenlijk nodig voor je kerstboom?

Een kerstboom zonder kluit

Hoewel een kerstboom met kluit meestal wat langer meegaat dan een kerstboom zonder kluit, betekent het niet dat een kerstboom zonder kluit een slechte aankoop is. Een boom zonder kluit is makkelijker om te vervoeren en in huis te plaatsen. Een boom met kluit zorgt daarnaast voor een hoop zand in huis. Met een boom zonder kluit bespaar je jezelf een rondje stofzuigen en kun je meteen aan de slag met het optuigen.

Gelukkig zijn er wel een tip om ervoor te zorgen dat je kerstboom zonder kluit wat langer blijft staan. Zaag bijvoorbeeld een paar centimers extra van de stam af. Op deze manier kan de boom het water makkelijker opnemen en blijft hij langer staan. Sowieso moet je ook deze boom voorzien van genoeg water, zorg ervoor dat de stam altijd in een laagje water staat.

Bron | Libelle.nl, tuinen.nl, intratuin.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant