Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit is het duurzame antwoord op de wegwerp kerstboom

kerstboom-duurzaam.jpg

Nog op zoek naar een kerstboom, maar dan duurzaam? Dit initiatief is het milieuvriendelijke antwoord op de wegwerpcultuur rondom de kerstboom.

En daarvoor krijg je wél de sfeer van een echte dennenboom.

Het initiatief voor een kerstboom die duurzaam is

Een kerstboom kopen, ‘m grofweg een maand in huis hebben staan en de boom vervolgens weggooien en laten verbanden: klinkt eigenlijk te gek voor woorden, maar toch doen we het al jaren zo. Het idee is zelfs zo normaal geworden, dat we jaarlijks 2,5 miljoen (!) bomen weggooien. Niet bepaald duurzaam. Gelukkig schieten milieuvriendelijke alternatieven als paddenstoelen uit de grond, en is er nu bijvoorbeeld BeterBoompje. Het concept? Hierbij koop je geen kerstboom, maar huur of adopteer je ‘m -zoals de organisatie het zelf liefkozend noemt.

Lees ook
De verrassende gezondheidsvoordelen van een echte kerstboom in huis

Wanneer Kerst voorbij is, lever je de boom weer in en plant de organisatie ‘m levend terug in de grond. Deze manier van bomen uit de grond halen wordt mogelijk gemaakt doordat de kluit een stuk minder kort wordt afgezaagd. En dat het concept populair is, wordt meteen duidelijk. Je kunt je nu namelijk al inschrijven voor 2022 én deze duurzame kerstboom’bossen’ zijn inmiddels door heel Nederland verspreid (van Eindhoven tot Scheveningen en van Amsterdam tot Nijmegen). Adopteer jij vanaf nu ook je kerstboom? Zo heb je tóch de sfeer van een echte naaldboom in huis, maar hoeft die boom nooit meer op de brandstapel te eindigen. Win-win.

Beeld | Getty Images

Ook interessant