Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Nog 100 dagen tot kerst: onderzoek verklaart waarom niet iedereen gek is op deze feestdag

kerst.jpg

Terwijl het nog niet eens officieel herfst is en de winter écht nog ver weg lijkt, is het vandaag precies nog maar honderd dagen tot kerst. Liefhebbers van deze feestdag kunnen dus al een beetje gaan dromen over de decoratie van de kerstboom. Maar toch is niet iedereen fan van kerstmis; en daar is een wetenschappelijke verklaring voor.

Professors aan de universiteit van Birmingham onderzochten namelijk recentelijk waaróm de een reikhalzend uitkijkt naar kerst, terwijl de ander het hele gebeuren ’t liefst overslaat.

Gek op kerst of niet?

Smaken verschillen. De een is gek op zoet, de ander op hartig. Deze voorkeuren zijn soms aangeboren, soms aangeleerd. Met kerst zit de vork echter anders in de steel. Jouw liefde of haat voor deze feestdag zou volgens het Britse onderzoek gebaseerd zijn op ervaringen uit je jeugd. Niemand komt namelijk ter wereld met een grote haat jegens kerstballen, kerstmuziek en kerstdiners. Dit kan mettertijd wel ontstaan, doordat je beïnvloed bent door prikkels van buitenaf.

Nare herinneringen aan kerstmis

Als kerst in je jeugd altijd meer voor ruzie dan voor gezelligheid zorgde, is de kans groot dat je ook als volwassene een nare bijsmaak van de kerstperiode krijgt. Dit komt omdat je brein je emoties van toen onthouden heeft, en deze dus direct (onbewust) oproept wanneer je in aanraking komt met iets wat over die nare ervaring gaat. Werd er altijd geruzied aan de eettafel? Dan zal je nu nog steeds niet ontspannen aan de kersttafel schuiven. Maar was de sfeer altijd goed? Dan is de kans dus ook groot dat je gék bent op kerst, omdat het je aan die fijne sfeer doet denken.

Lees ook:

Zo maak je een kunstkerstboom het beste schoon

Brein resetten

Als je het jammer vindt dat je zo’n hekel aan kerst hebt kun je er volgens de onderzoekers wel wat aan doen. Je brein kun je als het ware resetten, door nieuwe, positieve herinneringen te maken die aan kerstmis gekoppeld worden. Maar als de afkeer erg groot is en het je echt in de weg staat, kun je ook EMDR-therapie ondergaan.

Dit wordt gebruikt om traumatische ervaringen te verwerken, maar kan ook helpen om jouw nare ervaringen rondom kerst minder aanwezig te maken. Op die manier kun je met een frisse blik nieuwe, fijne en mooie herinneringen maken. En ja, wellicht kun je dan zélfs volgend jaar aftellen naar de kerstdagen toe. Nog 100 nachtjes!

cover M41

Margriet 41 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot interview met acteur Pierre Bokma, de beste tips om helemaal op te laden, Nelli Cooman over de bijzondere band met haar moeder, zó draag je lang haar na je 50e, de lekkerste appeltaart recepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Bron | Birmingham.ac

Beeld | Getty

Ook interessant