Margriet logo
Handgebaar voor noodgeval: dit wil je erover weten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ken je dit handgebaar voor een noodgeval? Dit wil je erover weten

In stilte kunnen aangeven dat je hulp nodig hebt: de Canadian Women‘s Foundation, de initiatiefnemer voor de campagne Signal for Help, bedacht een gebaar dat levens kan redden. Maar wat houdt het precies in?

Dit handgebaar is oorspronkelijk bedoeld voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Hierdoor kun je aan iemand duidelijk maken dat je met huiselijk geweld te maken hebt, zonder dat je daar woorden voor hoeft te gebruiken.

TikTok-gebaar

Maar het signaal wordt ook gebruikt als je op een andere manier in nood bent. Zo kwam in november 2021 naar buiten dat een 16-jarig Amerikaans meisje ontkwam aan een ontvoering, dankzij een handgebaar dat zij kende van TikTok. Vanuit de auto van haar ontvoerder, maakte ze het handgebaar naar een voorbijrijdende motor. Hij herkende het gebaar en schakelde hulp in, waardoor het meisje in veiligheid kon worden gebracht.

Zo maak je het handgebaar

Om duidelijk te maken dat je hulp nodig hebt, doe je het volgende met je hand: je houdt je handpalm naar voren gericht. Vouw je duim op je handpalm en sla vervolgens je vingers over je duim heen. Nu heb je een vuist, waarbij je duim ingesloten is. Met dit handgebaar kun je in stilte, zonder een woord te hoeven zeggen, duidelijk maken dat iemand je moet helpen. In de video hieronder wordt het gebaar voorgedaan.

Wat kun je zelf doen?

Wat kun je doen om te helpen als iemand dit gebaar maakt? Bel 112 bij (acuut) gevaar. Blijf contact houden met de persoon in nood, misschien kunnen jullie samen een veiligheidsplan of vluchtplan bedenken. Schakel hulp in, bijvoorbeeld de politie, of doe een melding van huiselijk geweld bij Veilig Thuis (0800-2000). Je kan ook advies vragen over wat je het beste kan doen, bijvoorbeeld bij Veilig Thuis (ook via chat bereikbaar) of bij een organisatie zoals www.fier.nl (ook via chat bereikbaar).

Wel of niet ingrijpen

Stel, je ziet op klaarlichte dag een verdachte situatie, maar kunt niet goed inschatten of er écht iets aan de hand is: grijp je dan in? Er zijn verschillende factoren die bepalen of we wel of niet te hulp schieten in noodsituaties. Hoe – en waarom - maken we een bepaalde afweging? Meer hierover lees je in dit artikel: Psycholoog legt uit: waarom schieten we in noodsituaties wel of niet te hulp?

Bron | KRO-NCRV

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden