Ken je deze boeken van vroeger nog? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ken je deze boeken van vroeger nog?

Was je vroeger gek op lezen en heb je in je jeugd menig boek verslonden? Dan zijn er vast veel boeken waar je een warme herinnering aan hebt. Wellicht vind je je favoriete jeugdboek wel terug in dit lijstje.

Terug naar toen: de leukste boeken van vroeger op een rij.

Pitty naar kostschool (Enid Blyton)

Ken je ‘m nog? Pitty naar kostschool gaat over het meisje Pitty die voor het eerst naar kostschool gaat. In het verhaal volgen we haar van dag één tot het einde van het trimester. Ze ontmoet ‘verkeerde’ vriendinnen en ondervindt moeilijkheden met haar driftige karakter. Naast dit boek verscheen er een hele reeks over Pitty. Het gevolg? Enorm veel meisjes wilden graag naar kostschool door de fijne sfeer in de boeken.

Top Naeff boeken

Enorm populair waren ook de boeken van Anthonetta Naeff. Zij publiceerde haar boeken onder de naam Top Naeff. Denk bijvoorbeeld aan boeken zoals ‘Schoolidyllen’, ‘’t Veulen’ of ‘Letje, of de weg naar het geluk’.

Floortje Bellefleur (Cok Grashoff)

Wie is er niet opgegroeid met de verhalen over Floortje Bellefleur, geschreven door Cok Grashoff? Deze boekenreeks gaat over Floortje die allerlei avonturen beleefd met haar ouders, zus, broertjes en haar beste vriendin Cynthia Clarke.

Ibbeltje (Annie M.G. Schmidt)

We kennen Annie M.G. Schmidt natuurlijk van haar prachtige verhalen, gedichten en versjes. Een echte klassieker is Ibbeltje. Dit boek gaat over Ibbeltje, een normaal meisje dat samenwoont met haar vader, moeder en twee katten. Toch is niet alles heel normaal: haar moeder was vroeger namelijk een kat. Met haar ouders en haar katten beleefd ze veel avonturen.

Oorlogswinter (Jan Terlouw)

Een andere échte klassieker is Oorlogswinter van Jan Terlouw. Dit boek gaat over Michiel van 15 die tijdens de hongerwinter betrokken raakt bij het verzet.

De olijke tweeling (Arja Peters)

Deze populaire boekenreeks gaat over de tweeling Ellis en Thelma Bongers. Samen beleven ze allerlei avonturen. Ze wonen samen met hun broertjes Lex en Leo, hond Spikkel en kat Bengeltje. De moeder van Ellis en Thelma is overleden en daarom zoekt hun vader naar huishoudsters die voor de kinderen kunnen zorgen. Maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn...

Joop ter Heul (Cissy van Marxveldt)

Deze boekenreeks ken je vast ook nog wel. We volgen de levendige, maar ook koppige Joop tijdens haar middelbareschooljaren, haar jongvolwassenheid, haar huwelijk met Leo van Dil en haar zonen.

Bron | Jeugdbibliotheek.nl, hebban.nl, vroegert.nl, bibliotheek.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden