null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ken je deze 1 aprilgrappen nog?

Ben jij vandaag al in de maling genomen? Of ben je op 1 april altijd extra op je hoede? De meeste van ons trappen na jaren ervaring op deze dag misschien niet meer in opmerkingen als ‘je veter zit los!’, maar ook in de media houden ze de traditie al meer dan 100 jaar in stand. En dat zijn vaak de grootste instinkers. Onderstaande 1 aprilgrappen zijn een paar echte klassiekers van vroeger.

Ken jij ze nog?

Het ontstaan van 1 aprilgrappen

Er zijn verschillende verklaringen waarom we al jaren op 1 april grappen uithalen. De eerste en bekendste theorie is dat vanaf 1582 de Gregoriaanse kalender werd ingevoerd. Sinds die invoering vieren we op 1 januari het nieuwe jaar, maar daarvoor werd het door katholieke landen acht dagen lang gevierd, van 25 maart tot 1 april. Omdat de communicatiemiddelen in die tijd nog beperkt waren, duurde het even voordat iedereen het nieuwjaar op 1 januari begon te vieren. Sommige mensen bleven dit op 1 april vieren, wat door anderen als achterlijke gewoonte werd gezien, en daaruit is waarschijnlijk het ‘pesten’ en voor de gek houden op 1 april ontstaan.

Volgens andere bronnen zou de traditie voortkomen uit het Romeinse festival Hilaria of vanuit de Middelengelse verhalenbundel The Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer zijn ontstaan. In Nederland wordt rond 1560 voor het eerst in een gedicht over 1 april geschreven. Daarnaast wordt het ontstaan van 1 aprilgrappen in Nederland ook gelinkt aan de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572. Daarbij werd het grapje ‘op 1 april verloor Alva zijn bril’ gemaakt.

Klassiekers in de media

Al meer dan 100 jaar is het ook in de media traditie om 1 aprilgrappen te maken. Bijvoorbeeld een echte klassieker uit 1971: ‘zwartkijkers’ worden opgespoord. Hierbij zouden mensen die geen kijk- en luistergeld betalen worden opgespoord via een speciale scanner. De oplossing? Je televisie in aluminiumfolie wikkelen. Op 1 april was het folie in alle winkels binnen een paar uur uitverkocht.

Een andere klassieker is de ruimtehond van Man bijt Hond uit 2004. Hierbij was de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op zoek naar een maatje in de ruimte voor astronaut André Kuipers. Hondeneigenaren konden hun viervoeter opgeven en tijdens een selectiedag werden deze getest. Vol hoop en verwachting zagen de trotse hondeneigenaren tijdens de ontknoping dat de ruimtehond toch een 1 aprilgrap was.

Ook het Jeugdjournaal laat de kans op een goede 1 aprilgrap niet aan zich voorbijgaan. Zo zou er in 1985 belasting op het zakgeld van kinderen worden ingevoerd. In 1993 hadden ze een primeur in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden: daar zouden wetenschappers erin zijn geslaagd om het hart van een duizenden jaren oude mummie weer te laten kloppen. Dat leverde een hoop bezoekjes aan het museum op.

In 2003 kreeg premier Jan Peter Balkenende de rol van de vader in de nieuwste Harry Potter-film en in 2005 wilde minister Van der Hoeven zogenaamd een verbod op MSN voor kinderen onder de 14 jaar. Ook deze grap veroorzaakte een hoop ophef. In 2011 konden kinderen een tattoo-cursus krijgen van tattoo-goeroe Henk Schiffmacher en waren het vooral de ouders die hierbij in de maling werden genomen.

Lees ook: Zó kun je de drie verschillende soorten lach herkennen

De 1 aprilgrappen van 2021

Hoewel er vorig jaar, waarschijnlijk vanwege de coronacrisis, iets minder grappen werden uitgehaald door media en bedrijven, en onder andere Google aangaf het ongepast te vinden, zijn er dit jaar toch een aantal bedrijven die het wel weer aandurven. Zo zou pizzaketen Domino’s ananasvrij worden en sinds 29 maart stoppen met de verkoop van ananas op pizza’s.

Ook kwam Zuivelhoeve dit jaar met de Boer’n yoghurt nachtcrème, zou Princess de bakplaat met een afzuigsysteem tegen de nare gourmetgeurtjes - inclusief een geurdispenser in de geuren Citrus sparkle, Chocolat chip cookie en Cucumber Mint - lanceren, en bracht Zonneplan een Powerbike uit, waarmee je op de hometrainer energie kunt opwekken terwijl je die coronakilo’s kwijtraakt. Dat bleek helaas toch te mooi om waar te zijn.

Bron | NPOkennis, Quest, Dutch Cowboys

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 15 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week positief gezondheidsnieuws, een dossier libido & de overgang, alles over spannende nieuwe levensfases en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden