Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

5 x waarom katten een wel héél bijzondere connectie met water hebben

a-ragdoll-kitten-drinking-running-water.jpg

De meeste katten hebben een hekel aan water en zullen niet snel een duik nemen, maar dat is niet het enige bijzondere aan hun relatie met water. Déze feitjes zullen je namelijk ook verbazen.

1. Katten kunnen overleven op zeewater

Hier hebben katten een enorm voordeel ten opzichte van mensen. Wanneer wij zeewater drinken, raken we uitgedroogd. Dit komt door de grote hoeveelheid zout dat in zeewater zit. Onze nieren hebben juist alleen maar méér water nodig om al dat zout te kunnen verwerken. De nieren van katten zijn echter zo efficiënt dat ze het zout zelf uit het water kunnen filteren en vervolgens het ongezouten water gebruiken om het lichaam te hydrateren. Handig!

2. Katten kunnen water proeven

Voor ons heeft water niet zo veel smaak; het is gewoon water. Ons lichaam is erop ingesteld water door te slikken, door speciale receptoren die water herkennen. Dit is meer een automatische reactie dan dat dit met smaak te maken heeft. Katten en honden hebben echter ook smaakpapillen die water kunnen herkennen aan de smaak. Hierdoor vinden ze water ook echt lekker. Voor honden wordt water zelfs nóg lekkerder nadat ze vlees hebben gegeten, waardoor ze genoeg drinken om hun vochtbalans op peil te houden na het zoute vlees.

3. Katten drinken liever bewegend water

Als je een kat hebt, weet je dat ze maar wat graag hun kop onder de lopende kraan steken om daar wat te drinken. Katten geven namelijk de voorkeur aan bewegend water over water dat stilstaat. Dit komt door hun natuurlijke instinct: in de natuur betekent stilstaand water vaak vervuild water met veel bacteriën. Als je kat niet genoeg drinkt, kan het dus helpen af en toe de kraan aan te zetten.

4. Katten krijgen minder snel dorst

Hoewel katten minder water nodig hebben dan honden, lopen katten ook meer risico om uitgedroogd te raken. Dit komt doordat hun lichaam minder snel signaleert dat het water nodig heeft, waardoor ze niet genoeg drinken wanneer dat nodig is. Om te voorkomen dat je kat uitgedroogd raakt, kun je ze het beste nat voedsel uit blik geven naast droge brokken.

Lees meer:
21 dingen die alleen kattenbaasjes zullen herkennen

5. Katten hebben hun water het liefst zo ver mogelijk van hun eten

Ook dit is een overblijfsel van hun overlevingsinstinct. Bedorven voedsel kan water vervuilen, waardoor het niet meer drinkbaar is. Daarom houden katten in de natuur hun eten zo ver mogelijk bij hun drinkwater vandaan. Ook in huis hebben ze dus liever hun drinkbak op een andere plek staan.

Bron| Cattime.com
Beeld| iStock

Ook interessant