Heb je minder snel last van een kater als je biologische wijn drinkt?
Erandi Godinez | 15 september 2020
Eén
van de grote voordelen van biologische wijnen, is dat ze worden gemaakt zonder
kunstmest en pesticiden. Sommige mensen beweren echter ook dat je van een
biologische wijn minder snel een kater krijgt, maar is dat wel echt zo?
Wij leggen het je hier uit.
Wat is het verschil tussen gewone wijn en
biologische wijn?
Het verschil tussen gewone wijn en biologische wijn is dat de wijnboeren die biologische wijn maken, geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruiken in de wijngaard. Om de wijnstok te beschermen tegen schadelijke insecten en ongedierte gebruikt de wijnboer natuurlijke middelen. Hij plant bijvoorbeeld bloemen en laat kippen in de wijngaard rondscharrelen die de insecten vervolgens opeten.
Heb je minder snel last van een kater bij biologische
wijn?
Iets wat van nature in wijn voorkomt, is sulfiet.
Dit helpt om de wijn te bewaren én het bestrijdt ongewenste schimmels en bacteriën
en beschermt de wijn tegen oxidatie (zuur worden onder invloed van contact met
zuurstof). Meestal wordt er tijdens het maken van wijn nog extra sulfiet aan de
wijn toegevoegd, maar bij biologische wijnen wordt die hoeveelheid juist
beperkt. Hierdoor bevat het veel minder sulfiet dan een normale wijn. Hierdoor
heb je minder snel last van een kater. Het is namelijk de sulfiet die er deels
voor zorgt dat je de volgende dag wakker wordt met hoofdpijn. Nu ligt de
grootste oorzaak van een kater natuurlijk alsnog de alcohol zelf, dus ook na
het drinken van biologische wijn kun je een kater krijgen. Je zal alleen minder
snel last hebben van hoofdpijn, omdat er minder sulfiet in zit.
Yeah, Margriet is genomineerd voor
Website van het Jaar 2020! Help
jij ons winnen? Stem
dan snel!