Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Huh? Bladeren en kastanjes rapen is volgens de wet eigenlijk verboden

kastanjes-rapen-verboden.jpg

Heb jij wel eens iets illegaals gedaan? Nee? Wij denken dat de kans groot is van wel. Als je bijvoorbeeld tijdens een mooie herfstwandeling wel eens bladeren en kastanjes hebt meegenomen, dan heb je toch echt de wet overtreden. Kastanjes rapen is namelijk verboden.

En zo zijn er nog meer bizarre verboden in Nederland die heel onschuldig lijken.

Ja, kastanjes rapen is verboden

Volgens de wet is iets meenemen uit het bos stroperij. En niet alleen kastanjes, nee, er is een hele lijst aan materialen die je niet zomaar in je zak mag stoppen. Bagger, mos, wier, puin, boomvruchten, hak- en sprokkelhout en afgevallen bladeren; je moet het allemaal laten liggen. Dus zelfs je hond is eigenlijk illegaal bezig als hij trots een mooie tak mee naar huis sjouwt die hij onderweg heeft gevonden. En de straf is niet de minste: je kunt maximaal twee maanden achter de tralies belanden als je schuldig wordt bevonden aan stroperij óf je moet een geldboete betalen.

Risico op gevangenisstraf?

Toch zijn er geen gevallen bekend van mensen die ook echt schuldig bevonden zijn aan deze gruwelijke misdaad. Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat bladeren en kastanjes rapen alleen verboden is, wanneer dit gebeurt als ze ‘toebehoren aan een ander’, zo luidt de wet. Zelfs als een bos of park in privébeheer van een bedrijf of particulier is, is de kans klein dat zij een rechtszaak starten wanneer jij een stukje mos meeneemt. Deze wet is met name in leven geroepen om het land van boeren te beschermen en te voorkomen dat mensen vrolijk aardappels rapen of appels plukken op privéterrein.

Andere vreemde wetten in Nederland

De wet klinkt hoe dan ook een beetje bizar. En dit is niet de enige vreemde wet die in het Nederlands wetboek staat. Deze dingen zijn ook verboden:

 • Stoepkrijten op openbaar terrein
  Die leuke hinkelbaan op de stoep kan je dus een boete opleveren. Maar in de praktijk blijkt dat kinderen niet hoeven te vrezen: de wet is vooral bedoeld om reclameteksten te voorkomen.
 • Blaffende honden in Rotterdam
  Kun je dan voor iedere ‘woef’ of ‘waf’ van Fikkie meteen een boete krijgen? Gelukkig niet. Het blafverbod werd in 2013 ingevoerd om overlast van langdurig blaffende of jankende honden te voorkomen. En de boete is niet voor de poes: die kan oplopen tot 2250 euro.
 • Vliegende duiven in Urk
  En dan gaat het natuurlijk om huisduiven, niet om wilde duiven (al zou het wel hilarisch zijn als die een boete krijgen voor illegaal vliegen). De wet geldt tussen acht uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds en is vooral in het leven geroepen ter bescherming van de duiven zelf. Tussen die tijden wordt er namelijk gejaagd op wilde duiven en je wilt natuurlijk niet dat jouw geliefde postduif wordt aangezien als doelwit.
 • Nep Sinterklazen in Deventer
  Op 5 december mag je niet in tabberd over straat in Deventer. Stel je voor dat kinderen je verwarren met de échte Sinterklaas! Op privégelegenheden mag je de lange rode jurk wel ongestoord dragen. Over Pieten wordt overigens niets gezegd, dus je kunt gewoon in je pofbroek naar de supermarkt om pepernoten in te slaan.

Kortom: de kans is groot dat jij (of je hond) ook een keer iets illegaals hebt gedaan. Kun je dat ook weer van je bucketlist strepen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant