Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Gratis én lekker: zo kun je zelf kastanjes klaarmaken

gratis-en-lekker-zo-kun-je-zelf-kastanjes-klaarmaken.jpg

Oktober is de perfecte maand om kastanjes te rapen: het bos ligt er vol mee en ze zijn ook nog eens hartstikke gezond en lekker. Hoe onderscheid je de eetbare tamme kastanjes van de giftige wilde kastanjes? En hoe kun je ze het beste klaarmaken?

Hier een paar handige tips.

Tamme kastanjes en wilde kastanjes

Hoewel tamme en wilde kastanjes nog weleens door elkaar worden gehaald, zijn ze toch echt verschillend. “Alleen de tamme kastanje is eetbaar”, zo legt boswachter Jaël Bergwerff uit aan NU.nl. Wilde kastanjes  zijn bitter van smaak en licht giftig. Zo kun je na het eten van deze kastanjes last krijgen van misselijkheid, buikpijn, irritatie in de mond of keel en braken, aldus het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Herken de verschillen

Om ervoor te zorgen dat je niet de verkeerde kastanjes pakt, is het belangrijk om de volgende dingen te onthouden: wilde kastanjes hebben een samengesteld blad, een vrij gladde bolster en een ronde kastanje, terwijl tamme kastanjes geen samengesteld blad hebben, een stekelige bolster en een afgeplatte kastanje. Vergeet dan ook niet om handschoenen mee te nemen als je gaat plukken, aangezien de stekels van een tamme kastanje flink kunnen prikken.

Klaarmaken

Of je je kastanjes nu wilt roosteren of koken, ze moeten altijd éérst nog worden ingekerfd. Dit doe je door met een scherp mes een kruis te zetten in de schil. Je kunt het beste de platte kant van de kastanje neerleggen en daarna een kruis zetten op de bovenkant. Zodra je de kastanjes verhit, gaan ze door de kerf openstaan. Nu kun je ze ook wat makkelijker pellen; het is de bedoeling dat je het bruine omhulsel en het dunne velletje wat om de kastanje zit eraf haalt.

Kastanjes koken

Het koken van kastanjes is hartstikke makkelijk. Dit doet je door ze eerst te kerven en ze vervolgens 10 à 15 minuten aan de kook te brengen. Hierna kun je ze pellen en opeten. Lekkere tip: schenk wat honing over de kastanjes heen en rol ze vervolgens in plakjes spek. Smullen gegarandeerd!

Kastanjes roosteren

Je kunt er ook voor kiezen om de kastanjes te roosteren in de grillpan of oven. Als je de kastanjes roostert op de grillplaat, moet je ze zo’n 15 minuten laten roosteren. Hierna staan de kastanjes open en kun je ze pellen. Als je de kastanjes in de oven doet, moeten ze er zo’n 30 minuten in op 200 graden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, Goed Eten Gezond Leven
Beeld | iStock

Ook interessant