Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Kan koffie over de datum gaan? Dit wil je weten over de houdbaarheid

Koffie is één van de producten die je graag inslaat als je een fijne aanbieding tegenkomt. Want koffie komt toch wel op, denk je dan. Maar wat gebeurt er eigenlijk als het (te) lang in de kast staat? We vertellen je alles over de houdbaarheid van koffie.

Laten we beginnen met de vraag of koffie kan gaan schimmelen. Daar kunnen we gelukkig kort over zijn: koffie gaat niet schimmelen zoals een oude boterham of een plak kaas. Koffie van oude bonen maakt je ook niet ziek, ook niet als de bonen over de datum zijn. Dus dat is alvast fijn. Maar daar moeten we wel bij zeggen dat dit alleen geldt als de koffie droog is. Droog koffiedik of droge koffiebonen zullen niet gaan rotten, maar zodra er water bij komt kan de koffie wel bederven als je het lang genoeg laat staan.

Houdbaarheid koffie

Ook is het zo dat koffie na verloop van tijd kwaliteit verliest. Zuurstof is de vijand van vers gebrande koffiebonen (en gemalen koffie), dus blootstelling aan lucht zal ervoor zorgen dat je koffie slechter wordt én dat het z'n smaak en intensiteit verliest. Dat betekent concreet dat je koffiebonen het beste binnen drie tot vier weken na aankoop kunt gebruiken. Voor gemalen koffie geldt twee weken.

Koffie bewaren

Gelukkig kun je de kwaliteit van je koffie ook beïnvloeden door het op de juiste manier te bewaren. Hele bonen gaan, zoals gezegd, langer mee dan gemalen koffie, dus je kunt het állerbeste je bonen pas malen vlak voor je een bak koffie zet. Koffie bewaren in een luchtdichte verpakking is het beste. In de originele verpakking kan prima, maar dan moet je dus wel alle lucht eruit persen en de zak goed sluiten. Houd je koffie ook uit de buurt van zonlicht en hitte.

Lees ook:

Is koffie slecht voor je? Deze effecten hebben je dagelijkse bakkie op je gezondheid

Koffiecups

Maar hoe zit het dan met koffiecups? Die zijn nog veel langer houdbaar. De cups zijn hermetisch afgesloten en daardoor blijft de smaak niet alleen erg lekker, maar kun je ze ook tot een jaar na productie bewaren. De houdbaarheidsdatum staat - net zoals bij koffiepads - op de verpakking, dus dit kun je altijd even controleren.

Thermische kan

Kun je 's ochtends wel meer dan één bak koffie gebruiken en maak je meteen een voorraadje? Dan houd je de koffie het lekkerst door het direct in een thermische kan te gieten. Zo behoud je de smaak en temperatuur. Wil je je gezette koffie nog langer bewaren? Dat kan drie tot vier dagen in de koelkast (maak er bijvoorbeeld lekkere ijskoffie van!).

Hoe herken je koffie die niet meer goed is?

Koffie die niet meer goed is in smaak en intensiteit kun je gelukkig makkelijk herkennen. De gemalen koffie of bonen zullen dan muf en flauw ruiken én smaken.

Bron | PureWow, Nespresso, Well+Good

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: happy ouder worden, blaasontsteking: zo kom je er snel vanaf, een openhartig interview met Ernst Daniël Smid, tips om gelukkig terug naar kantoor te kunnen gaan en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Kirsten ZijderveldGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden