null Beeld

Kan het echt geen kwaad om bananenschillen en klokhuizen buiten weg te gooien?

Dat je niet zomaar afval hoort weg te gooien op straat, weet iedereen wel. Toch doen we doorgaans niet moeilijk over het weggooien van een bananenschil of klokhuis, het is nu eenmaal ‘organisch afval’ en wordt toch wel afgebroken. Maar klopt dit wel?

Directeur Helene van Zutphen van NederlandSchoon en duurzaamheidsadviseur Nicolein Blanksma leggen aan NU.nl uit hoe dit nu precies zit.

Snel afgebroken?

Dat de natuur organisch afval sneller afbreekt, is volgens Van Zutphen zeker waar. “Groente- en fruitafval en ook papier verteren over het algemeen goed.” Toch zit er een groot verschil tussen verschillende fruitsoorten als het gaat om de snelheid van de afbraak. Het klokhuis van een appel wordt bijvoorbeeld het snelst afgebroken, namelijk tussen de twee tot acht weken, terwijl een bananen- of sinaasappelschil er soms wel twee jaar over kan doen.

Lees ook: dít wasprogramma is het slechtst voor het milieu

Verschil tussen bos enstad

De snelheid waarin iets wordt afgebroken, hangt volgens Blanksma van verschillende factoren af. “In een vochtig bos wordt afval sneller afgebroken dan in de stad op de stoep. Bacteriën en schimmels nemen het daar gemakkelijker op.” Over het algemeen kan worden gesteld dat groente- en fruitafval na een aantal maanden of in ieder geval een aantal jaren helemaal verdwenen is.

Toch niet zo slim

Toch betekent dit niet dat je ’t daarom achteloos op straat kunt gooien. “Vooral in de stad geeft ook het organische zwerfafval overlast,” aldus Blanksma. “Het gaat stinken, er komen vogels op af en bovendien trekt vuil ook vuil aan.” Vooral dit laatste heeft volgens van Zutphen een groot nadeel: “Als een straat of berm er groezelig uitziet met rommel op de grond, dan gooien mensen er snel nog meer afval bij. Ook plastic. En dat is niet alleen moeilijk afbreekbaar, maar blijft voor altijd in kleine stukjes bestaan.”

Kortom: als je een klokhuis of bananenschil wilt weggooien, dan kun je dit toch echt het beste in een prullenbak doen en niet zomaar op straat gooien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden