Sommige Nederlanders kunenn worden afgesloten van de energie als ze financieel niet geholpen worden. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kabinet komt met noodplan voor Nederlands die hun energierekening niet meer kunnen betalen

Iedereen maakt zich zorgen over de stijgende energierekeningen, maar voor sommige mensen kan het zelfs onleefbaar worden. Om ervoor te zorgen dat bij nijpende situaties de energie niet zomaar wordt afgesloten, komt het kabinet met een noodplan.

Het doel van het noodplan is om te voorkomen dat Nederlanders met een kleine beurs in de kou komen te zitten deze winter. Het zal gaan om een fonds dat het kabinet op dit moment nog aan het uitwerken is.

Beren op de weg

Een eerste dilemma hierbij is om helder te krijgen wie wel of niet recht heeft op dit fonds. Het kabinet wil dit noodplan van de grond krijgen, maar het is niet de bedoeling dat mensen hierdoor niet langer zuinig met hun energie omgaan. Een ingewijde vertelt dat het nogal een uitdaging is om dergelijk fonds op te zetten.

Kunnen mensen met een kleine portemonnee meteen al aankloppen bij dit fonds? Helaas niet. De ministerraad is ermee bezig en we kunnen deze week nog een besluit verwachten. Maar of het noodplan dan al in kannen en kruiken is: dat is nog maar de vraag. Wie in aanmerking komt voor het fonds, kan wel dit jaar nog rekenen op financiële steun. Althans, dat is de bedoeling. We moeten nog even afwachten hoe het precies zal uitpakken.

Energierekening niet meer kunnen betalen

Veel Nederlanders kunnen hun energierekening niet meer betalen. Dat heeft alles te maken met de fikse stijging van de gasprijzen. Afgelopen maanden liepen deze prijzen alleen maar op, waardoor veel Nederlanders nu een energierekening moeten betalen die twee keer zo hoog is als normaal. Voor mensen met een kleine portemonnee is dit ontzettend problematisch. Het kabinet ziet dit in en wil daarom in actie komen om deze mensen financieel te steunen. Hoeveel geld er vrij wordt gemaakt voor dit noodplan is nog onbekend. Ook weten we nog niet waar het kabinet dit geld vandaan gaat halen. De schatting is dat er een paar honderd miljoen euro nodig zal zijn.

Wisselen van energieleverancier

Het kabinet denkt verder na over het invoeren van een prijsplafond qua energie. Binnen de Europese Unie wordt dit ook al aangekaart. Daarnaast wil het kabinet ervoor zorgen dat Nederlanders niet continu gaan wisselen van energieleverancier. Dat doen veel mensen omdat ze dan een gunstig tarief kunnen krijgen, maar daardoor krijgen de energieleveranciers problemen omdat ze daardoor niet kunnen inschatten hoeveel gas en elektra er ingekocht moet worden. Het aangaan van een langer contract zorgt voor meer zekerheid bij de energieleverancier. Dat is uiteindelijk ook positief voor de consument, omdat de leveranciers daardoor geen hoge risico-opslag in het tarief hoeven opnemen.

Bron | ANP

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden