Margriet logo
Gevulde koelkast Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kaas op de bovenste- of toch de onderste plank? Zo richt je de koelkast het beste in

De indeling van je koelkast is zeker niet onbelangrijk: door de etenswaren op de juiste plek in de koelkast te leggen blijven ze het langst houdbaar. Dat zorgt weer voor minder voedselverspilling. Hoe je dat precies doet? Zo dus!

De beste temperatuur voor je koelkast is 4 °C. Deze temperatuur remt de groei van de meeste bacteriën en schimmels. Bij meer dan 4 graden bederft vooral vlees sneller, maar ook bij zuivel en verschillende soorten groenten gaat de houdbaarheid en kwaliteit bij hogere temperaturen in de koelkast sneller achteruit.

Naast de temperatuur heeft ook de plek waar je je voedingsmiddelen in de koelkast bewaart invloed op de houdbaarheid.

Bovenin

Bovenin je koelkast is het het warmst. Hier kun je het best je broodsalades, frisdrank en geopende blikjes en potjes bewaren. Zet de geopende goederen wel vooraan, zodat je ze niet vergeet en ze alsnog bederven. Ook voor kaas is de bovenste plank van je koelkast een goede plek.

In het midden

De overgebleven restjes eten die je later nog wilt nuttigen kun je het beste in het midden van de koelkast bewaren. Zet de restjes, nadat ze zijn afgekoeld, altijd op dezelfde plek in de koelkast. Zo voorkom je dat een paar weken later een beschimmeld bakje pasta achterin de koelkast vindt. Ook in het midden van je koelkast kun je kaas goed bewaren.

Onderin

De onderste plank van je koelkast is het koudst. Hier kun je dus het best producten bewaren die sneller bederven, zoals vlees en vis.

Groentelade

Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend om groenten en fruit in je groentelade te bewaren, maar dat heeft een reden. Deze producten bevatten veel vocht, waardoor ze sneller uitdrogen dan andere producten. In de groentelade is de luchtvochtigheid hoger dan in de rest van de koelkast. De groenten worden in deze lade dus vochtig gehouden, waardoor ze langer houdbaar blijven.

In de deur

Omdat de deur regelmatig open gaat, worden de producten in de deur van je koelkast het warmst. Vooral geopende producten zoals melk, sap, sausjes en boter kun je daar goed bewaren.

Wel of niet in de koelkast?

Twijfel je of je iets wel of niet in de koelkast moet bewaren? Ga dan na waar het in de supermarkt ligt. Veel groenten en fruit liggen in de supermarkt niet in het koelschap, dus is dat thuis ook niet nodig. Op een koele plek blijven producten als paprika, tomaat en komkommer langer goed dan in de koelkast.

Bron | AD

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden