Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Joke (59): ‘We willen ons kind helpen bij het kopen van een huis, hoe werkt dit?’

annemarie-van-gaal.jpg

Joke (59): ‘We willen ons kind helpen bij het kopen van een huis, hoe werkt dit?’

Antwoord van Annemarie van Gaal:

Helpen bij de aankoop van een woning kan op verschillende manieren.
Schenken
Als je kind tussen de achttien en veertig is, mag je eenmalig maximaal € 100.000 belastingvrij schenken voor zijn of haar eigen woning. Het geld hoeft niet per se voor de aankoop te worden gebruikt. De verbouwing mag er ook mee worden bekostigd of de hypotheek afgelost.
Lenen
Je kunt het geld ook lenen aan je kind. Leg dit wel vast in een contract. Je kind moet een marktconforme rente betalen, net als het geval zou zijn bij een gewone hypotheek. Deze rente is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. De belastingdienst ziet deze lening voor de ouders als een vordering op het kind: de lening moet dus als bezit worden opgegeven in box 3.
Kopen en verhuren
Wanneer je het je kunt permitteren, kun je ook een woning kopen en die aan je kind verhuren. De hypotheekrente is niet aftrekbaar, maar het voordeel voor de ouders is dat een verhuurd huis lager belast wordt dan spaargeld. Je kunt je kind een (niet al te) lage huur vragen en wellicht heeft het daarnaast ook wel recht op huurtoeslag.

Ook een vraag voor Annemarie van Gaal? Stuur dan een e-mail naar redactie@margriet.nl onder vermelding van ‘vraag annemarie’. 

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant