Onderbuikgevoel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Je onderbuikgevoel: Dít is waar het vandaan komt

Je onderbuikgevoel is een gevoel dat we eigenlijk niet echt kunnen beschrijven. Het is een soort intuïtie, die in bepaalde situaties aangeeft of het verstandig is om bijvoorbeeld een bepaald aanbod af te slaan of juist niet. Je kan eindeloos nadenken óf vertrouwen op dat onderbuikgevoel, maar waar komt het vandaan?

We zochten het voor je uit.

Verband tussen hersenen en buik

Je onderbuikgevoel is niet gebaseerd op data, logica of feiten. Toch kunnen we het gut feeling redelijk serieus nemen volgens Nawal Mustafa, promovendus in Klinische Neuropsychologie. Op haar instagrampagina the brain coach deelt ze een post, waarin ze schrijft dat dit gevoel niet uit het niets komt. Zo is er een verband tussen je hersenen en je buik. “Een groot deel van de serotonine in je lichaam (95 procent) wordt aangemaakt in je darmen en dat heeft onder andere invloed op je emoties en je humeur. Die darmsignalen worden vervolgens doorgegeven aan de hersenen. Wanneer hoge serotonine-spiegels worden geproduceerd door een externe oorzaak, kun je je afhankelijk van de situaties veilig of juist onveilig voelen”, legt de promovendus uit aan de hand van een onderzoek uitgevoerd door de American Psychological Association.

Prikkels uit omgeving

Naast de invloed van serotonine op je emoties en je humeur, is er ook een ander verband tussen je hersenen en je buik. Je kunt namelijk ook een onderbuikgevoel ervaren door de al eerder opgeslagen informatie in je hersenen. Deze stukken informatie kunnen volgens Mustafa bijvoorbeeld uit waargebeurde ervaringen komen of van indirecte ervaringen, zoals een verhaal op televisie. Door deze ervaringen verandert onbewust je eigen oordeel over bepaalde dingen die je meemaakt. “Je kunt bijvoorbeeld het onderbuikgevoel hebben dat iemand je online oplicht, omdat je verhalen hebt gehoord van vrienden die online zijn bedonderd. Zelfs als (bijna) niets duidt op oplichterij, kan je onderbuikgevoel je dan vertellen om de deal te beëindigen”, aldus Mustafa.

Verschil tussen emotie en gevoel

Het is volgens de promovendus daarom heel normaal dat je soms een onderbuikgevoel ervaart. “Je onderbuikgevoel ontstaat uit emoties, informatieverwerking en observaties.” Toch raadt ze niet aan om elke beslissing te baseren op je onderbuikgevoel, maar dat het jouw eigen keuze is of je dit wel of niet doet. De reden dat je beter niet altijd op je onderbuikgevoel kunt vertrouwen, kan te maken hebben met het verschil tussen een gevoel en een bepaalde emotie. Dit verklaarde Dr. Deepak Chopra, schrijver en pleiter voor alternatieve geneeswijzen, eerder aan Bedrock. Maar hoe leer je herkennen of dat onderbuikgevoel een emotie of een gevoel is? Emoties voelen vaak sterk en zijn de zichtbare uitingsvorm van je gevoel. Denk hierbij aan angst, woede, verdriet, of vreugde. Gevoelens zijn juist rustig en zacht. Het heeft dan ook meer met je persoonlijkheid te maken. Zodra je die twee van elkaar kunt onderscheiden, kun je in ieder geval beter vertrouwen op je wat je onderbuikgevoel je vertelt!

Zie hieronder de post van Nawal Mustafa.

Bron | Marie Claire, Bedrock

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden