Kan je lichaam wennen aan de warmte? Beeld Getty Images/PhotoAlto
Beeld Getty Images/PhotoAlto

Je lichaam laten wennen aan de hitte: kan dat?

In de winter klagen we dat het te koud is en in de zomer zitten we het liefst de hele dag bij de ventilator omdat het te warm is. En de uitspraak ‘in het buitenland kunnen ze gewoon beter tegen de warmte’ is een veelgehoorde tijdens die warme dagen. Maar is dat echt zo?

Kan ons lichaam wennen aan de hitte als we er langer aan blootgesteld worden? We zochten het uit.

Steeds warmer

Het wordt steeds warmer in Nederland, waardoor we in de zomers steeds vaker last hebben van hittegolven. Waar de één een gat in de lucht springt tijdens het warme weer, zit de ander liever binnen te dromen over de koelere dagen. Tijdens die warme dagen is het voor ons lichaam moeilijker om de temperatuur te reguleren. Je kunt de warmte niet of minder goed kwijt. Vooral voor ouderen en mensen die chronisch ziek zijn is dit een probleem: zij warmen sneller op. Omdat we steeds vaker met deze warme weersomstandigheden te maken krijgen, is het volgens inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels belangrijk om te leren omgaan met warmere omstandigheden.

Wennen aan de hitte

Maar hoe doe je dat dan? Wennen aan de warmte kan en dat bereik je volgens Eijsvogels niet door de hele dag bij de ventilator of airco te gaan zitten. Zoek de warmte af en toe juist even op. “Het menselijk lichaam is gemaakt voor warme omstandigheden,” zegt Eijsvogels tegen het Radboud UMC. Dat we kunnen wennen, zag hij onder andere in zijn onderzoek waarin topsporters zich voorbereiden op de hitte tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 2021. Eijsvogels: “Binnen tien dagen zijn de meeste lichamen gewend aan hogere temperaturen en kunnen we er goed in functioneren. Sommige mensen hebben maar vijf dagen nodig.”

Ook Hein Daanen, hoogleraar Thermofysiologie aan de VU Amsterdam, is het hiermee eens. Volgens hem gaat je hartslag op korte termijn snel omhoog, net als je lichaamstemperatuur. Hierdoor ga je zweten. Als je langere tijd in de hitte zit, ga je meer zweten en kan je lichaam beter afkoelen. Je lichaamstemperatuur stijgt dan minder snel en je hartslag daalt. Dit gebeurt dus als je went aan de warmte.

Invloed van warmte

Hannah Pallubinsky deed onderzoek naar de invloed van warmte op ons lichaam aan het Maastricht UMC. In dit onderzoek, waarbij mensen 7 dagen lang, 6 uur per dag blootgesteld werden aan 35 graden, zagen ze dat het lichaam inderdaad aan de warmte went. “Na een tijdje te zijn blootgesteld aan deze temperaturen, gaat het lichaam daar beter mee om,” zegt ze tegen EenVandaag. “Wij hebben ook laten zien dat mensen met een te hoge bloeddruk hier baat bij kunnen hebben. Door gewenning aan warmte gaat de bloeddruk weer omlaag”

Airco uit

Moeten we de airco en ventilator dan maar helemaal uitlaten? Dat is natuurlijk compleet afhankelijk van wat je zelf fijn vindt. Een airco of ventilator kan op korte termijn zorgen voor de nodige verkoeling. En ook voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kan dit fijn zijn, omdat hun lichaam zich minder goed en snel aanpast aan de warmte. Maar voor je energierekening kan het wel fijn zij om de airco eens wat langer uit te laten.

Bron | Radboud UMC, EenVandaag

Nynke KooyGetty Images/PhotoAlto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden