null Beeld

Je eigen koffie kweken? Dat kan met deze plant

Elke dag koffie met versgemalen bonen? Dat lijkt misschien een duur grapje, maar we hebben goed nieuws. Er bestaat een koffieplant waarmee je thuis gewoon je eigen koffiebonen kunt kweken. Tijd voor een uitstapje naar het tuincentrum.

Alle cupjes en pads de deur uit, voortaan maak jij zelf je koffie helemaal vers.

Je eigen koffieplant

Tijd om niet alleen de groene vingers, maar ook de barista in jezelf te ontpoppen. Er bestaat namelijk een koffieplant waarmee jezelf je koffiebonen groeit. Deze heet de Coffea Arabica en kun je gewoon in de woonkamer laten groeien. En hij ziet er ook nog eens heel leuk uit in je interieur. De bladeren zijn donkergroen van kleur en hebben een glanzend laagje. Wanneer je koffieplant in bloei staat, krijgt ‘ie mooie witte bloemetjes. Deze groeien uit tot de vruchten van de plant, en in die vruchten zitten de koffiebonen. In het begin zijn deze vruchten nog groen, maar wanneer ze rood tot paars kleuren is het tijd om te oogsten. Je kunt de vruchten plukken en de bonen eruit pellen.

Verzorging

Je hebt in de woonkamer geen tropisch klimaat nodig, al houdt deze koffieplant wel van een warm plekje in het licht. Zet ‘m niet in direct zonlicht, want een beetje schaduw op z’n tijd doet ook wonderen voor de groei van je koffieplant. Vermijdt een koude en tochtige plek, want hierdoor kan de plant sneller ziek worden of last krijgen van ongedierte. Daarnaast houdt deze plant van een licht vochtige grond, dus probeer steeds kleine beetjes water te geven. In de lente en zomer kun je 'm extra voeding geven om de groei te stimuleren. Dit kun je het best om de twee weken doen. Als je de bladeren daarnaast mooi glanzend wilt houden, is het handig om ze regelmatige te sproeien.

Lees ook: 10 tips om je dagelijkse kopje koffie gezonder (én lekkerder) te maken

Verpotten

Gaat de mini-koffieplantage in huis je goed af? Dan kun je je plant, indien nodig, ook verpotten. Dit bevordert de groei. Probeer daarnaast om elke twee jaar je koffieplant nieuwe potgrond te geven om de oogst te stimuleren. Loopt het een beetje uit de hand? Dan kun je de Coffea Arabica plant ook snoeien. Zonder te snoeien kunnen de planten in huis namelijk tot maximaal drie meter hoog worden. En dat is misschien weer iets te veel van het goede. Daarnaast houden ze ook bij de professionele productie van koffie de struiken klein, om de oogst eenvoudiger te maken.

Van bonen tot koffie

Je hebt misschien wat geduld nodig, maar als je koffieplant eenmaal zijn bonen afwerpt is het tijd om er koffie van te maken. Dit kun je doen met een speciale koffiebrander, maar je kunt het ook met een wok- of koekenpan doen. Hierbij is het belangrijk dat je erbij blijft en de koffiebonen in beweging blijft houden, zodat ze allemaal egaal kleuren. Luister goed wanneer je een soort ‘krak’ geluid hoort. Hou je van lichte koffie? Dan kun je nu stoppen. Maar voor een sterker bakkie, bijvoorbeeld een espresso, kun je beter wachten tot de tweede ‘krak’. Zet je vuur direct hierna uit, want vanaf de tweede ‘krak’ kleuren je bonen nog sneller door. Vervolgens kun je de bonen het best minimaal 24 uur laten rusten voor een intense smaak. Het vergt misschien wat oefening, inspanning en geduld, maar dan heb je wel volledig je eigen koffie gemaakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | MAX vandaag, Simon Levelt

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden