Margriet logo
Je eigen droomtuin realiseren: zo doe je dat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Je eigen droomtuin realiseren: met deze tips lukt het

Een oase van rust, genieten met een kopje koffie in de zon of een zondagmiddag in de moestuin. Grote kans dat één van deze dingen wel in je opkomt als je denkt aan je eigen droomtuin. Maar weet je niet goed waar je moet beginnen of lijkt het opknappen van de tuin je een te grote klus? Met deze tips van tuinduo Vivian en Mark kun ook jij je eigen droomtuin creëren.

En dat is een stuk makkelijker dan je misschien denkt!

1. Bedenk wat je met de tuin wilt

Begin bij het begin en neem de tijd om na te denken wat je van je tuin verwacht. Ga niet halsoverkop naar een tuincentrum of kweker om planten en een schutting te kopen, maar denk eerst na over wat je wilt. Wil je een fijne zitplek waar je in de ochtend van de zon kunt genieten? Of heb je liever een grote moestuin zodat je je eigen groente en fruit kunt verbouwen? “Ideeën hebben de tijd nodig om te gaan groeien”, zegt Vivian. “Laat ze dus een tijdje rondgaan door je hoofd, voordat je knopen gaat doorhakken. Zo ontdek je alleen maar beter wat je wilt en wordt ook het eindresultaat beter.”

Mark & Vivian VT Wonen Beeld VT Wonen
Beeld VT Wonen

2. Doe inspiratie op en maak moodboards

Heb je een globaal beeld van wat je wilt met de tuin? Wil je bijvoorbeeld alles om die ene oude boom heen plannen of wil je achterin, waar je een heerlijk avondzonnetje hebt, een zithoek? Dan is het tijd om inspiratie op te doen. Hoe wil je ideeën vorm gaan geven? Welke materialen en vormen ga je gebruiken? Mark geeft hierbij een tip: “Maak keuzes. Wij zien vaak dat mensen niet durven kiezen en daardoor een heleboel soorten materialen door elkaar gebruiken. Maar uiteindelijk oogt dit juist heel rommelig. Wees dus niet bang om keuzes te maken en beperk je tot drie materialen.”

De beste manier om je ideeën in beeld te brengen, is door een moodboard te maken. Je kunt overal inspiratie op doen, bijvoorbeeld door naar een tuincentrum of kweker te gaan of door te gluren in tuinen van de buren. Maar vertaal al die inspiratie ook naar papier. “Ga op zoek naar foto’s die jouw ideale tuin in beeld brengen”, zegt Vivian. “Kijk bijvoorbeeld naar beplanting die je mooi vindt, ga op zoek naar vormen die je ook terug wilt zien in jouw tuin en natuurlijk materialen.” Ook hierbij is het volgens Vivian en Mark belangrijk om de tijd te nemen en ideeën te laten groeien. “En wees ook niet bang om buiten jouw ideaalbeeld te zoeken”, zegt Mark. “Juist door verder te kijken, doe je leuke en nieuwe ideeën op.”

Droomtuin Creeren VTWONEN Beeld VTWONEN - Marjon Hoogervorst
Beeld VTWONEN - Marjon Hoogervorst

3. Maak een ontwerp

Heb je al je wensen, ideeën en ideaalbeelden op papier? Dan is het tijd voor de volgende stap: een ontwerp maken. “Je kunt beginnen met een tekening, waarop je jouw tuin in kaart brengt”, legt Mark uit. “Waar wil je wat terugzien? Teken dit gewoon eens, of haal wat latten bij de bouwmarkt en leg deze in de tuin om hier alles mee uit te zetten. Zo krijg je een beeld van hoe die vijver of border die je in gedachten hebt daadwerkelijk staat in je tuin.”

Dit is ook het moment om beplanting uit te gaan zoeken en knopen door te hakken wat betreft materialen. “Het voordeel van planten is dat je er lekker mee kunt proberen en combineren. Je moet niet bang zijn om fouten te maken, want dat kan bijna niet. Begin gewoon eens met een combinatie van lage en hoge beplanting en bouw dit vervolgens uit. Met snoeien en bijplanten kun je jouw tuin op den duur gaan vormgeven.”

Droomtuin creëren VTWONEN Beeld VTWONEN - Marjon Hoogervorst
Beeld VTWONEN - Marjon Hoogervorst

Tips van Vivian en Mark

Deze drie stappen zijn de basis voor het creëeren van je droomtuin. Maar ze hebben ook nog een aantal praktische tips, die je bij het maken en onderhouden van je tuin kunt gebruiken. We zetten ze voor je op een rij:

 1. Kies het juiste moment om te beginnen
  Misschien jeuken je handen al om te beginnen, maar het tuinduo geeft aan dat niet elk seizoen even goed is om te beginnen. “Het voorjaar en najaar zijn eigenlijk de beste momenten om je beplanting aan te leggen”, zegt Vivian. “In de winter vriest het en kun je niets met de grond, in de zomer kan het al snel te heet zijn voor de beplanting en valt er weinig regen, waardoor je veel moet onderhouden. Maar de zomer is natuurlijk wel het ideale moment om te gaan nadenken over wat je van je tuin wilt. Dan kun je in het najaar - of misschien zelfs een jaar later in het voorjaar - beginnen met het aanleggen van je tuin.”
 2. Neem de tijd
  Iets wat Vivian en Mark steeds weer benadrukken is: neem de tijd. Ga niet overhaast te werk. Laat ideeën groeien, doe veel inspiratie op en neem je tijd om plannen om te zetten na een ontwerp. “Door de tijd te nemen kan een idee gaan groeien”, zegt Mark. “In onze eigen tuin hadden we bijvoorbeeld een plek in gedachten waar we kippen wilden laten lopen, maar na verloop van tijd kwamen we erachter dat dit het lekkerste plekje van de tuin was. Nu hebben we daar een vlonder met een zithoek aangelegd. Door de tijd te nemen en onze tuin goed te bekijken en observeren kwamen we daarachter.”
 3. Werk met een goede basis
  We stipten het al even aan: gebruik niet tientallen materialen door elkaar, maar beperk je tot ongeveer drie soorten. “Net als een interieur is het belangrijk om te werken met een mooie basis”, zegt Vivian. “Die drie soorten materialen kun je dan gaan aankleden met accessoires en planten. Door de basis op die manier aan te vullen wordt het een mooi en rustig geheel.”
 4. Beperk de hoeveelheid groen niet
  Als je de tuin gaat aanleggen is een derde groen een goede richtlijn. “Groen is niet alleen mooi, maar ook goed voor je gezondheid”, vertelt Mark. “En denk niet dat het allemaal niet past, want je kunt veel meer kwijt dan je denkt. Zet de beplanting tegen schuttingen, ga voor een groen dak en combineer hoge en lage beplanting”
 5. Denk na over de beplanting
  Wil je vooral in de zomer planten die in bloei staan of wil je het hele jaar rond een bloeiende tuin? Door planten die op verschillende momenten bloeien te combineren heb je een tuin die het hele jaar bloeit en continu verandert. Denk hier dus over na, voordat je allemaal beplanting hebt die alleen in de zomer in bloei staan.
 6. Maak een snoeikalender
  Heb je je tuin eindelijk ingericht? Dan is het werk helaas nog niet klaar, want een tuin heeft altijd onderhoud nodig. “Een snoeikalender kan hier goed bij helpen. Waarschijnlijk heb je je tijdens het proces al verdiept in het onderhoud van de verschillende planten. Zet dit op papier, zodat je precies weet wanneer welke planten een snoeibeurt nodig hebben.
 7. Geniet!
  Misschien is deze laatste tip wel de belangrijkste: geniet! “Het lijkt misschien allemaal wat overweldigend, maar het is eigenlijk vooral heel leuk”, zegt Vivian. “Vergeet daarom tijdens alles niet om een beetje te genieten.”

Ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met jouw droomtuin, maar heb je wat meer handvaten nodig of wil je meer tips van Vivian en Mark? VTWonen biedt verschillende colleges aan, waaronder de cursus ‘Droomtuin’. In tien modules vertellen Vivian en Mark je alles over het ontwerpen en aanleggen van jouw droomtuin. Wil je meer informatie over deze en de andere colleges van VTWonen? Kijk dan hier. Ook kun je inspiratie voor jouw droomtuin opdoen door Vivian en Mark te volgen op Instagram.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden