Jan de Hoop Beeld ANP
Beeld ANP

Jan de Hoop stopt bij RTL Ontbijtnieuws: dit waren zijn leukste momenten

33 jaar lang was Jan de Hoop (67) hét gezicht van het ontbijtnieuws op RTL 4. Maar donderdag komt daar na ál die jaren een eind aan en presenteert hij zijn laatste uitzending. Reden genoeg voor ons dus om eens in de archieven te duiken en op zoek te gaan naar zijn leukste momenten.

Want het RTL Ontbijtnieuws opvrolijken, dat is iets waar Jan de Hoop erg goed in is.

Jan de Hoop stopt bij het ontbijtnieuws

Jan begon in 1989 bij RTL-Véronique en is al die jaren blijven hangen bij het RTL Ontbijtnieuws. Maar zijn vertrek zat er al even aan te komen. Eigenlijk zou de presentator namelijk eind vorig jaar z’n microfoon al aan de wilgen hangen. Toen kondigde hij aan vanaf januari nog een laatste halfjaar door te gaan en dat is nu voorbij. De presentatie van het RTL Ontbijtnieuws zal na de zomer overgenomen worden door Robbie Kammeijer.

De leukste momenten van Jan

Nu.nl vroeg aan Jan welke momenten hem zelf het meest zijn bijgebleven. Daarop antwoordde hij: “Dat zijn helaas wel de minder leuke momenten, zoals de dood van Conny Mus en onze cameraman Stan Storimans. Dat waren hele grote dieptepunten. En een van de hoogtepunten was, hoe gek dat misschien ook klinkt, de Golfoorlog. In die tijd hadden we RTL Z nog niet en moesten wij zes, zeven, acht uur achter elkaar presenteren. Dan moet je laten zien wat je kunt, alles moet live.”

Maar waarschijnlijk zijn ons als kijker ook andere momenten bijgebleven. Jan staat er namelijk om bekend van iedere uitzending wel wat leuks te kunnen maken. Juist dát is ook waarom veel kijkers zo graag het ontbijtnieuws aanzetten. Maar dat dat ontbijtnieuws soms wat vroeg is, bleek eind vorig jaar wel, toen Jan zelf nog niet helemaal wakker was tijdens de uitzending. Terwijl hij rustig z’n kaartjes nog naleest, beginnen de camera’s al te draaien en wordt er op de achtergrond “Jan, we zijn live” en “Jan, we zijn begonnen” naar hem geroepen.

Problemen met weermannen en -vrouwen

Andere momenten die tot hilariteit bij de kijkers leidden, waren voorvallen met de weermannen en -vrouwen. Zo was er een moment dat Jan in de studio stond en er nog helemaal geen weerman naast hem stond. En misschien nog wel leuker: die keer dat weervrouw Jennifer haar microfoon vergat, en Jan insprong als levende microfoon.

Visagiste in de uitzending

Misschien komt dit moment je ook nog wel bekend voor. Terwijl Jan de Hoop klaar zit om te presenteren, loopt de visagiste de studio in om hem bij te tippen. Als hij vervolgens aangeeft dat ze midden in de uitzending zitten, kijkt de visagiste vertwijfeld om, maar gaat ze toch door. Als Jan de Hoop zegt dat hij serieus is, loopt ze snel weg. Iets geeft ons het gevoel dat dit soort grapjes wel vaker uitgehaald worden achter de schermen bij het ontbijtnieuws!

Jan de Hoop stopt, maar niet helemaal

Op 2 juni is dus voor de laatste keer het RTL Ontbijtnieuws met Jan te zien, maar dit betekent niet dat hij helemaal van televisie verdwijnt. Op Twitter liet hij al weten dat hij nog niet met pensioen gaat. Zo gaat hij het woonprogramma Jan houdt huis maken voor Omroep Gelderland, blijft hij radio doen voor diezelfde omroep en samen met zijn partner Coen blijft hij ook media- en presentatietrainingen geven. Ook heeft de presentator zijn eigen kanaal op YouTube waar hij vlogs plaatst. We kunnen hem gelukkig dus nog blijven volgen tijdens al zijn avonturen.

Een lintje voor Jan

Nadat Jan op donderdagochtend voor de laatste keer het Ochtendnieuws presenteerde, stond hem een bijzondere verrassing te wachten. Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn heeft hem namelijk een koninklijke onderscheiding overhandigd. Jan noemde de aanwezigheid van de burgemeester “een zeer grote verrassing”. Hij was “volledig sprakeloos" van zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Kun je geen genoeg krijgen van de leuke momenten van Jan? Toen hij 25 jaar in dienst was bij RTL maakten zij een compilatie met zijn leukste momenten.

Bron | RTL Nieuws

Nynke KooyANP
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden