Margriet logo
 Jada Pinkett Smith Alopevia Beeld ANP / AFP
Beeld ANP / AFP

Jada Pinkett-Smith heeft alopecia areata: dit wil je weten over deze aandoening

Je hebt het ongetwijfeld al gezien: Will Smith gaf Chris Rock zondagnacht een flinke klap tijdens de Oscarceremonie, nadat een grap over het gemillimeterde haar van zijn vrouw Jada Pinkett-Smith behoorlijk verkeerd viel.

Jada Pinkett-Smith besloot namelijk niet zonder reden haar lange lokken af te scheren: ze lijdt aan de ziekte alopecia areata, waardoor haar haar uitvalt.

Oscarceremonie

Chris Rock maakte een grap over G.I. Jane, een film waarin Demi Moore een militair met gemillimeterd haar speelde. Rock noemde Wills vrouw, Jada Pinkett-Smith, een mogelijke kandidaat voor een vervolg van die film, door haar gemillimeterd kapsel. Die grap triggert Will zo, dat hij besluit het podium op te gaan en de grappenmaker een flinke klap te verkopen. Chris Rock reageert in eerste instantie lachend, waarna Smith vloekend en woedend schreeuwt dat Rock de naam van zijn vrouw niet meer in de mond mag nemen.

Kort haar door alopecia

Dat Will Smith zo heftig reageerde op de grap, heeft waarschijnlijk te maken met de oorzaak voor het korte haar van zijn vrouw. Jada Pinkett-Smith heeft namelijk alopecia areata, een auto-immuunziekte waarbij plotseling kale plekken ontstaan. De eerste keer dat Jada hierover sprak, was in 2018, toen gevraagd werd waarom ze vaak een tulband droeg. In haar eigen podcast vertelde ze destijds over haar haarverlies, dat tot veel stress en angst leidde. Ze zei destijds: “Ik stond in de douche en had ineens handenvol haar vast. Ik dacht: ‘oh mijn god, word ik kaal?’ Het was een van de weinige keren dat ik letterlijk stond te trillen van angst.” In eerste instantie probeerde ze de kale plekken door alopecia te verbergen met hoofddeksels of aangepaste kapsels, maar in de zomer van 2021 besloot Pinkett-Smith haar haar te millimeteren. Dat is ook de coupe die ze nu nog heeft, anno 2022.

Alopecia areata

Alopecia areata zorgt dus voor kale plekken, meestal met een ronde of ovale vorm, die plotseling ontstaan. Meestal zitten deze op de hoofdhuid, maar overal op het lichaam waar haar groeit kan deze ziekte voor haaruitval zorgen. De ernst van de ziekte verschilt van persoon tot persoon. Soms gaat het om grote plukken haar terwijl anderen het zelf bijna niet opmerken. Bij sommige mensen beperkt de haaruitval zich niet tot één plek, maar valt haar over het hele hoofd uit. In zeldzame gevallen kan al het hoofd- of lichaamshaar uitvallen. Alpecia areata is niet besmettelijk.

Oorzaak van alopecia

Jada liet eerder weten dat de oorzaak van haar haaruitval niet bekend is, maar ze vermoedt dat stress mogelijk een trigger geweest is. Hetzelfde geldt voor veel andere mensen die last hebben van alopecia. Waarom iemand alopecia areata krijgt, is namelijk (nog) onduidelijk: net als bij veel andere auto-immuunziekten lijkt het te gaan om een ‘vergissing’ van het afweersysteem. Het immuunsysteem ziet lichaamseigen cellen - in dit geval haarwortels - als indringers, waardoor deze kapot gemaakt worden. Alopecia areata komt vaker voor bij mensen die al een andere auto-immuunziekte hebben, én bij mensen met astma, eczeem en ernstige hooikoorts.

Behandeling

Er is nog geen enkele behandeling die alopecia bij iedereen succesvol kan behandelen. Daarom wordt er vaak gekozen door artsen om het natuurlijke verloop van de ziekte af te wachten: bij veel mensen gaat alopecia namelijk vanzelf over. Binnen enkele maanden tot een jaar zien velen een grote vooruitgang zónder behandeling.

Afhankelijk van de ernst van het haaruitval, wordt er soms wel gekozen voor een behandeling. Vaak is de eerste keuze een behandeling met corticosteroïden, in de vorm van tabletten, crème of injecties. Ook plaatselijke immuuntherapie kan ingezet worden, net als lichttherapie en alternatieve behandelwijzen.

Bron | Huidziekten.nl, People Magazine

Ilse van RoekelANP / AFP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden