Lifestyle

Dít kunnen we leren van de eetgewoontes van Italianen

dit-kunnen-we-leren-van-de-eetgewoontes-van-italianen.jpg

De Italiaanse keuken – met o.a. romige pasta’s, pizza en tiramisu – is voor velen favoriet. Niet al te gezond zou je denken, maar volgens Bloomberg Global Health Index zijn Italianen de gezondste mensen ter wereld. Hoe dat kan? Het heeft grotendeels met hun dieet te maken, waarin veel groenten en extra vierge olijfolie verstopt zitten.

Wat is het het geheim van de Italianen en wat kunnen wij van hen leren? Bedrock.nl zocht het uit.

Extra vierge olijfolie

In Italië eten ze volgens een mediterraan dieet, een dieet dat bekend staat om de onverzadigde vetten. De Italianen zijn zéker niet zuinig met olijfolie, noten en avocado’s. Extra vierge olijfolie kun je voor vrijwel alles gebruiken; roerbakken op laag vuur, als dressing en in bakproducten. Daarnaast bevat het veel antioxidanten, vitamine E en gezonde onverzadigde vetten.

Seizoensproducten

Waar in Nederland pasta’s massaal worden gemaakt met saus uit een pakje en groenten uit een zakje, eten ze in Italië vooral puur natuur. Onbewerkte producten zijn veel gezonder en bevatten minder suiker. Daarnaast eten Italianen veel lokale producten van het seizoen. Boerenmarkten, waar je goedkope en gezonde ingrediënten kunt kopen, bestaan nog écht in Italië.

Alles met mate (behalve groenten)

In Italië gebruiken ze volop room en zout tijdens het koken, maar dit compenseren ze met veel groenten. Alles met mate is key. Italianen zijn niet obsessief bezig met gezond eten, maar ze zorgen voor een goede balans. Ook alcohol wordt met mate gedronken – dronken worden is immers zonde van de wijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Eten met aandacht

Heel belangrijk volgens de Italianen: eet met aandacht. Dan zul je minder snel ongezonde keuzes maken. Door goed te kauwen op iedere hap, dwing je jezelf langzamer en bewuster te eten. Daarnaast zit je dan minder snel vol en verteert je eten beter. Uitgebreid tafelen hoort echt bij Italianen. Of het nu in een restaurant is of een diner met familie en vrienden, ze vinden het belangrijk om te genieten van de maaltijd en te kunnen ontspannen.

Gebruik van (verse) kruiden

De balkons en tuinen in Italië staan vol met peterselie, rozemarijn, salie, basilicum, tijm en oregano. Deze gehakte kruiden worden bijna dagelijks gebruikt om recepten naar een hoger niveau te brengen. Verse kruiden bevatten veel vitamines en mineralen en vervangen daarnaast zout en ongezondere sauzen. Buon appetito!

Bron | Bedrock.nl
Beeld | iStock

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken. Bestel ‘m hier.

Ook interessant