null Beeld

Is je vingers knakken nu wel of niet slecht?

Van je vingers knakken krijg je artritis. Dat hoor je mensen vaak zeggen, vooral als ze je betrappen op het knakken van je vingers. Anderen zeggen dat het geen kwaad kan. Hoe zit het nou?

Knakkend geluid

Sommige mensen knakken hun gewrichten erg gemakkelijk, bij anderen gaat het moeilijker. Het geluid van knakkende vingers is voor veel mensen onprettig. Wat veroorzaakt dit geluid eigenlijk? In de gewrichtsholte bevindt zich een klein beetje vloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. In de vloeistof zit een kleine hoeveelheid opgelost gas. Door aan je vinger te trekken ontstaat er druk. Hierdoor ontstaat een vacuüm. Door de druk komt het gas vrij en wordt het vacuüm opgevuld. Dat is wat wij horen als het 'knak' geluid. Dit hele proces is te vergelijken met wat er gebeurt als je een zuignap van het raam trekt.

Krijg je er artritis van?

Het is misschien niet wat je zou verwachten, maar volgens een hoop wetenschappers levert het knakken van je gewrichten geen schade op. Er zijn inmiddels meerdere onderzoeken gedaan naar het verschil tussen gewrichten van mensen die knakken en mensen die dit niet doen. Een Amerikaanse arts genaamd Donald Unger deed een erg opvallend onderzoek. Hij knakte tientallen jaren lang de vingers van zijn linkerhand, met de andere deed hij dit niet. Zelfs na deze lange tijd bleek dat er geen verschil zat tussen zijn twee handen.

Pas op

Ondanks deze onderzoeken zijn er ook wetenschappers die denken dat het knakken van je vingers wel schadelijk is. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je het knakken beter laten. Als je knakt omdat je vingers stijf voelen, kun je hier beter mee stoppen. Dit is niet te verhelpen door te knakken. Het is raadzaam dan bij de dokter langs te gaan om te kijken wat hier aan gedaan kan worden. Het knakken van bijvoorbeeld een heup of schouder is sowieso niet aan te raden. Als je dit doet trek je het gewricht tijdelijk uit de kom en slijt langzaamaan het kraakbeen.

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Zie ook:

Dit vind je misschien ook interessant:

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden