Margriet logo
De verwarming ’s nachts uitzetten: goed idee of niet? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is het slim om de verwarming ’s nachts uit te zetten of is een constante temperatuur juist beter?

De kans is groot dat je ’s nachts de verwarming altijd lager of zelfs helemaal uitzet. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar daarmee bespaar je ook geld. Toch? Of is de verwarming dag en nacht op één temperatuur houden eigenlijk veel goedkoper dan ‘m ’s nachts uitzetten?

We leggen je uit hoe je met je thermostaat zoveel mogelijk energie én geld bespaart.

Is de verwarming ’s nachts uitzetten goedkoper?

Hoewel veel mensen de verwarming ’s nachts uitzetten omdat dit goedkoper of beter zou zijn, is dat helemaal niet altijd het geval. Dat heeft vooral te maken met de isolatie van je woning. Andere mensen denken juist dat je de verwarming beter op een constante temperatuur kunt houden, omdat de warmte het huis uitgaat als je de kachel lager zet. Vervolgens zou je ’s ochtends dan meer moeten stoken en dus meer energie verbruiken. Hoewel het inderdaad klopt dat de warmte het huis verlaat als het buiten kouder is dan binnen, gebeurt dat ook als je de verwarming wel aan laat. Sterker nog: bij een warmer huis zal er in verhouding zelfs meer warmte verloren gaan.

Aan de andere kant duurt het wel langer voordat je huis opnieuw opgewarmd is wanneer je de kachel ’s nachts lager of uitzet. Ook dit verschilt wederom per huis, vanwege de isolatie en de afmeting van het huis.

Afhankelijk van het bouwjaar van je huis

Hoe goed je huis geïsoleerd is, dat is vaak te bepalen aan de hand van het bouwjaar van je huis. Zo hebben huizen die vóór 1994 gebouwd zijn vaak minder goede isolatie. In dit geval kun je de verwarming ’s nachts het beste 5 tot 7 graden lager zetten. Hoewel je in de ochtend wel moet stoken om het huis warm te krijgen, kost dat in verhouding minder energie dan wanneer je de kachel continu op dezelfde temperatuur aan laat. Is je huis na 1994 gebouwd? Dan is de isolatie vaak beter, waardoor je de verwarming beter iets meer constant kunt houden. In de nacht kun je de thermostaat wel 2 tot 4 graden lager zetten. Vriest het buiten? Houd het dan bij 1 tot 2 graden kouder dan overdag.

Lees ook:
Zó blijft je verwarming stofvrij (en bespaar je ook geld)

De beste temperatuur om geld én energie te besparen

De verwarming helemaal uitzetten of ‘m dag en nacht op dezelfde temperatuur laten staan, zijn dus allebei niet per se de beste keuze. Weet je niet het exacte bouwjaar of heb je wel een oud huis maar is er in de loop der jaren al veel aan de isolatie gedaan? Houd dan aan dat voor de meeste huizen geldt dat je het geld en energie bespaart als je de verwarming op ongeveer 15 graden zet en bij vloerverwarming op 17 graden. Hiermee kun je volgens Milieu Centraal gemiddeld 180 euro per jaar besparen. Als laatste tip kun je de thermostaat het beste al een uur voor je gaat slapen omlaag draaien. Hiermee bespaar je nog meer energie en gemiddeld ook nog eens een extra 20 euro per jaar.

Bron | RTL Nieuws, Financieel.infonu, Milieu Centraal
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden