null Beeld

Is het nodig om je sportkleding na elke work-out te wassen?

De één gooit zijn sportkleding pas in de was na meerdere bezoekjes aan de sportschool, terwijl een ander er niet aan moet denken in ‘vieze’ kleding aan een work-out te beginnen. Maar wat is nu eigenlijk het beste als het gaat om het wassen van je sportkleding?

Is het nodig om na elke work-out de wasmachine aan te zetten óf kun je gerust een paar dagen overslaan?

Belangrijke factoren

Volgens Maggie Oakley, merchandise director bij sportmerk Smartwool, hangt dit eigenlijk van de persoon af. “Je moet hierbij rekening houden met hoeveel je zweet, hoe actief je bent én hoe erg je het zelf vindt om gedragen sportkleding opnieuw te dragen.” Daarnaast is het ook slim om rekening te houden met je woonplaats. Als je in een kurkdroge regio woont, kun je je sportkleding gewoon na een work-out buiten laten drogen. Maar als je in een plaats woont waar de luchtvochtigheid erg hoog is, kun je het beste na elke sportsessie je kleding wassen.

Lees ook: kleding fris krijgen zonder het te wassen? Het kan met dít middeltje

Beste manier om te wassen

Om je sportkleding zo schoon mogelijk te krijgen, kun je deze het beste in heet water wassen. Gebruik geen wasverzachter: dit zorgt er namelijk voor dat er een klein olie-achtig laagje op de vezels van je kleding achterblijft waar bacteriën zich aan gaan hechten, met alle gevolgen van dien. Gebruik in plaats van wasverzachter een scheutje azijn. Dit middeltje heeft antibacteriële eigenschappen en zorgt ervoor dat de oliën die bacteriën aantrekken weer afgebroken worden.

Wasbeurt overslaan?

Geen zin om je kleding direct in de was te gooien? Hang ze dan te drogen in het zonnetje, zo adviseert Kelly Reynolds, professor Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Arizona. “UV-licht beschadigt bacteriën. Door je sportkleding buiten te laten drogen zorg je ervoor dat je minder snel last zal krijgen van een overvloed aan bacteriën op je sportkleding,” aldus Reynolds.

Enige uitzondering...

Helaas voor ons vrouwen is er wel één uitzondering; sportbeha’s of topjes met een ingebouwde beha. De huid onder je borsten is namelijk één van de plekken op het lichaam waar makkelijk schimmelinfecties ontstaan, wat betekent dat je dit maar beter zo schoon mogelijk kunt houden. “Was dus zeker de kledingstukken die om je borsten zitten, om problemen te voorkomen,” zo waarschuwt Reynolds. “Hetzelfde geldt trouwens voor korte schortjes of strakke sportleggings, zeker wanneer je sport zonder ondergoed. Ook hier kunnen immers al snel schimmelinfecties of irritaties ontstaan als je deze kledingstukken niet genoeg wast.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden