null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is het gevaarlijk om te slapen met een elektrische deken?

Ben jij een behoorlijke koukleum? Dan ga je misschien het liefst slapen met een dikke trui, wollen sokken aan, extra sprei en een elektrische deken om het af te maken. Zeker als het buiten vriest klinkt het lekker om in zo’n voorverwarmd bed te kruipen, maar is dat wel zo’n goed idee?

Dit wil je weten over slapen met een elektrische deken.

Slapen met een elektrische deken

Om alle échte koukleumen maar meteen gerust te stellen: je hoeft de elektrische deken niet de deur uit te doen. Je moet er alleen wel goed mee omgaan om het gezond te houden. De hele nacht slapen met een elektrische deken aan is namelijk niet heel verstandig. Door te slapen in een verwarmd bed wordt je lichaamstemperatuur ook hoger, waardoor je onrustiger slaapt. Daarnaast moet je lichaam, en vooral je hart, harder werken wanneer je lichaamstemperatuur stijgt. En dat terwijl je lichaam juist zou moeten uitrusten tijdens het slapen. Zet je elektrische deken dus iets eerder aan dan dat je gaat slapen en zet ‘m als je in bed kruipt uit. Hetzelfde geldt voor de centrale verwarming. Ook die kun je het best in de nacht laag zetten.

Veiligheidsrisico’s

Naast dat het slapen met een elektrische deken je nachtrust kan verstoren, brengt het ook veiligheidsrisico’s met zich mee. De meeste elektrische dekens moeten tegenwoordig aan allerlei eisen voldoen, maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan. Zeker bij een oudere deken moet je oppassen. Zo kan er kortsluiting of zelfs brand ontstaan wanneer er binnen in de deken iets kapot is of als de bedrading beschadigt. Niet zo'n fijn idee als jij al diep in slaap bent.

Lees ook: Dít is waarom je beter in een koude kamer kan slapen

Verstoring van elektrische signalen in het lichaam

Je hebt vast wel eens een schokje gekregen of last van statisch haar in de winter. Dat heeft te maken met de elektrische signalen in ons lichaam. Deze signalen kunnen door elektromagnetische velden verstoord worden. Een van die elektromagnetische velden is een elektrische deken. Daarom blijft het maar de vraag of het verstandig is om de hele nacht op zo’n apparaat te blijven liggen. Al gaat het wel om een hele lage frequentie in de deken, dus of het echt veel invloed op de elektrische signalen in je lichaam heeft, dat is nog niet helemaal duidelijk. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Toch kun je voor de zekerheid de elektrische deken het beste een halfuur voor het slapen gaan aanzetten, en ‘m vervolgens in de nacht uitlaten en de stekker uit het stopcontact halen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Ze.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden