Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit is de enige veilige manier om de barbecue aan te steken

bbq-with-family.jpg

Elke zomer gebeuren er nare ongelukken met barbecues. De Nederlandse Brandwonden Stichting waarschuwt dat je een barbecue nooit met vloeistoffen zoals spiritus aan  moet maken, omdat deze stoffen heel brandbaar zijn. Hoe de barbecue dan wel veilig aan te steken? Volgens deze stichting is er maar één manier die echt veilig is.

Gebruik nooit vloeibare stoffen

Veel mensen gebruiken een brandbare vloeistof om de barbecue aan te maken. Denk aan spiritus, bio-ethanol, benzine, wasbenzine en brandgel. Dit zijn zeer brandbare stoffen die onverwachts grote steekvlammen kunnen veroorzaken. Als je de fles openmaakt, komt er altijd een gaswolk vrij die je niet ziet, maar die wel in de lucht blijft hangen. De wolk is zeer brandbaar: als er een vonk bij komt, kan er een steekvlam ontstaan.

Dit is de enige manier om veilig te barbecuen

Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting is er maar één manier waarop je de barbecue veilig aansteekt: namelijk met aanmaakblokjes! Dit doe je zo:

  • Zet de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
  • Leg witte aanmaakblokjes onder de briketten die je wilt gebruiken. Je kunt ook bruine aanmaakblokjes gebruiken, dan leg je ze bovenop de briketten.
  • Steek de blokjes aan met een lange lucifer.
  • Blaas niet in het vuur, maar gebruik een blaasbalg of waaier.
  • Let ook na het barbecuen goed op: houtskool blijft lang nagloeien. Als het nodig is, kun je zand gebruiken om het vuur echt te doven.

Tip: houd kinderen op minimaal twee meter afstand van open vuur. Zorg dat er een duidelijke grens of afbakening is tussen de barbecue en de kinderen.

En als laatste tip adviseert de stichting dat degene die de barbecue aansteekt, nuchter is: stel dus een ‘barbecue-bob’ aan.

In dit filmpje zie je hoe je veilig de barbecue aansteekt

Meer over barbecue

Met dit trucje maak je snel je barbecuerooster schoon

De lekkerste kruidenboter voor bij de barbecue maak je zelf

Vis op de barbecue? Zo blijft íe niet plakken

Ook interessant