Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Is alcoholvrij bier écht gezonder dan gewoon bier of valt dat wel mee?

is-alcoholvrij-bier-echt-gezonder-dan-gewoon-bier-of-valt-dat-wel-mee.jpg

Dat alcohol niet goed voor je is, weten we inmiddels wel. Voor mensen die geen alcohol willen drinken of juist een beetje willen minderen, biedt alcoholvrij bier dan ook uitkomst. Maar is alcoholvrij echt gezonder dan gewoon bier of valt dat wel mee?

Wij leggen het je hier uit.

Alcholvrij bier gezonder dan gewoon bier?

Het grote verschil tussen alcoholvrij bier en gewoon bier is natuurlijk dat er geen alcohol in alcoholvrij bier zit. Dit maakt een alcoholvrij biertje in ieder geval al wat gezonder dan gewoon bier. Alcohol is nu eenmaal niet goed voor je lever en stofwisseling. Zeker als je wilt afvallen, kun je alcohol maar beter laten staan. Omdat je lichaam alcohol niet kan opslaan en het als een giftige stof ziet, krijgt het voorrang op alle andere voedingsstoffen. Hierdoor worden stoffen als koolhydraten en vetten in de wacht gezet en opgeslagen als vet. Als je regelmatig veel alcohol drinkt dan zal je dit ook zeker in je gewicht gaan terugzien.

Alcoholvrij bier bevat minder calorieën dan gewoon bier, omdat het in ieder geval geen alcohol bevat. Alcohol bevat namelijk zo’n 7 kcal per gram. Dit is na vet, met negen kcal, de voedingsstof met het hoogste aantal calorieën. Als het gaat om wat een ‘gezondere’ keuze is, dan is alcoholvrij bier dus zeker iets gezonder dan gewoon bier.

Lees ook: Last van een slecht humeur? Laat wat vaker de alcohol staan

Alcoholvrij bier vs frisdrank

Maar hoe zit het nu eigenlijk met alcoholvrij bier en frisdrank? Is alcoholvrij bier ook gezonder dan frisdrank of valt dit wel mee? Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een gewoon alcoholvrij biertje (dus zonder smaak) gezonder is dan een glas cola. Cola bevat namelijk al tien keer zoveel suiker dan een gewoon alcoholvrij biertje. Drink je echter graag een Radler, dan is dit een ander verhaal. Alcoholvrije Radler-bier bevat namelijk aanzienlijk meer suiker dan gewoon alcoholvrij bier. Dit heeft te maken met het feit dat er vruchtensap wordt toegevoegd voor de citrussmaak. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er een paar alcoholvrije biertjes zijn, die toch nog een klein beetje alcohol bevatten, namelijk zo’n 0,1 procent. Dit is niet heel schadelijk, maar wel iets om rekening mee te houden als je absoluut geen alcohol wil drinken. In dit artikel lees je daar iets meer over.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Elle eten
Beeld | iStock

Ook interessant