Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Verrassend: déze invloed heeft je naam op je identiteit

verrassend-deze-invloed-heeft-je-naam-op-je-identiteit.jpg

Je stond er misschien niet eerder bij stil, maar de naam die je vanaf je geboorte hebt meegekregen heeft meer invloed op je dan je misschien denkt. Onze naam is sterk verbonden met onze identiteit, schrijft Psychologie Magazine.

Hoe mooi vind jij je eigen naam bijvoorbeeld? Volgens de Duitse psycholoog Jochen Gebauer zegt het antwoord wat je daarop geeft ook iets over wat je van jezelf vindt. Hoe mooi je je eigen naam vindt, geeft een goede indruk van iemands zelfwaardering. Uit een onderzoek van de psycholoog bleek dat hoe mooier de proefpersonen hun naam vonden, hoe positiever ze over zichzelf dachten.

Invloed van je naam

Dat wordt ook wel het mere ownership effect genoemd. Alles wat van jou is, waardeer je meer dan dingen die niet van jou zijn. En hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe groter dat effect is. Ook met je naam. Uit het onderzoek van Gebauer bleek dat de meeste mensen hun naam erg waarderen: ze geven het gemiddeld een 7,2 (op een schaal van 1 tot 9). Het blijkt ook zo te zijn dat we de letters van onze voor- en achternaam mooier vinden dan andere letters.

Lees ook
Zó word ook jij een ster in het onthouden van namen

Mooiste letters

Het verrassende is ook nog: we blijken de letters uit onze eigen naam zo mooi te vinden, dat we ons er zo veel mogelijk mee omringen: we kiezen vaker voor partners, beroepen, woonplaatsen en merken die op onze naam lijken. Ook blijken we bij het schrijven van teksten vaker woorden met letters uit onze naam te gebruiken. Hoe dat te verklaren is? “Dingen die je mooier vindt, gebruik je meer. Net zoals we het liefst uit onze mooiste beker drinken, hebben we voorkeur voor woorden met de letters die we het meest waarderen: die uit onze eigen naam”, aldus psycholoog Raymond Smeets, die onderzoek deed naar het verband tussen naamletters en onder meer zelfwaardering.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Psychologie Magazine
Beeld | Getty Images

Ook interessant