null Beeld

Interview | André van Duin: Er moet voor mij altijd wat te lachen zijn

Als toneelstuk The sunshine boys – waar André van Duin (68) een hoofdrol in speelt - geen komische elementen bevatte, zou hij ervoor hebben bedankt. ‘Er moet voor mij altijd wat te lachen zijn’. Maar met deze eerste, serieuze rol verkent hij een nieuw terrein.

Deze week in Margriet, een interview met André van Duin, lees hier een preview.

Je zag in 1993 John Kraaijkamp de rol van Willie vertolken en toen dacht je al: die rol wil ik later ook eens spelen? “Nee, ik heb John Kraaijkamp die rol nooit zien spelen. Althans, niet live in het theater. Ik heb thuis wel een videootje van die voorstelling. In de jaren negentig speelde ik echt niet met de gedachte later ooit nog eens te gaan acteren. Ik zag mezelf als komiek en was vast van plan dat te blijven. Maar naarmate ik ouder werd, dacht ik weleens: je moet als komiek oppassen dat je niet zielig wordt. Dat je niet op je zeventigste nog steeds met een alpinopetje op loopt, gekke bekken trekt en rare stapjes maakt.”

O, ik dacht dat jij wel tot je tachtigste wilde doorgaan. Maar dus niet als meneer Wijdbeens? “Nou meneer Wijdbeens kan ik nog wel een tijd volhouden. Dat is niet zo’n extreme figuur als alle andere typetjes die ik heb gespeeld. Als je jong bent, zie je geen gevaar en kan het allemaal niet wild en gek genoeg. Nu denk ik: je moet je toch een beetje aan je leeftijd aanpassen. De tijd dat ik voortdurend van stoelen kukelde en water over me heen liet gooien, heb ik wel van den Ende over en toen is de naam The sunshine boys gevallen. Ik had de video van Kraaijkamp gezien en de film uit 1975 met Walther Matthau en George Burns en het leek me enig. Bijna alle komieken ter wereld hebben het al gespeeld, dus wil je als komiek meetellen, dan moet je het een keer hebben gespeeld, haha. Het is een vrolijk stuk, er valt wat te lachen.”

null Beeld

Wil je het volledige interview lezen? Margriet 14 is vanaf vrijdag 27 maart verkrijgbaar in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Fotografie: Ester Gebuis, interview: Mieke van Wijk

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden